Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Február 12. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mellrákot is okozhat a dohányzás

Mellrákot is okozhat a dohányzás

A dohányzó nőknek nagyobb a kockázatuk a mellrák leggyakoribb fajtájának kialakulására.

Azoknak a 20-44 év közötti nőknek, akik legalább 10 éven keresztül napi egy doboz cigarettát szívtak el, 50 százalékkal megnőtt a rizikófaktoruk az ösztrogén receptor pozitív emlőrák kialakulására - figyelmeztet a Fox News cikke.

A dohányosoknak ugyanakkor nem voltak nagyobb a kockázatuk a mellrák legagresszívabb fajtájának, az úgynevezett tripla negatív mellráknak a kialakulására. A tanulmány szerzője, Dr. Christopher Li szerint egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a dohányzásnak a tüdőrákon kívül más egészségügyi kockázata is, nevezetesen az emlődaganat.

A vizsgálat keretében mintegy ezer, mellrákkal diagnosztizált nő adatait vették szemügyre. Közülük 778-nak volt ösztrogén receptor pozitív típusú megbetegedése, míg 182-nek az említett ritkább, de agresszívabb tripla negatív típusú. Ezen kívül kontrollcsoportként 938 egészséges nőt vontak be a kutatásba.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak a nőknek, akik valaha dohányoztak, 30 százalékkal nagyobb volt a kockázatuk a mellrák kialakulására, összehasonlítva azokkal, akik sosem voltak rabjai a káros szenvedélynek. Azoknak azonban, akik legalább 15 éve dohányoztak és nem szoktak le, a megemelkedett kockázat 50 százalékos volt.

Amikor azonban a daganatos betegség egyes típusait külön-külön vizsgálták, azt találták, hogy a dohányzás és a tripla-negatív mellrák között nincs összefüggés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.