Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Szeptember 17. 18:13, hétfő | PR

Mindent a zománcozott edényekről

Mindent a zománcozott edényekről

Néha nem könnyű eligazodni a zománcozott, öntöttvas, alumínium, teflon, acél és a kerámia bevonatú konyhai eszközök világában. Ismerjük meg most a zománcozott edényt és annak tulajdonságait!

Biztosan emlékszünk rá, hogy a nagyszüleink, szüleink konyhájában rengeteg edény, lábas, serpenyő található, amelyek fémből készültek. Ez eddig rendben is van, de melyik volt ezekből zománcozott? Annak idején valószínűleg mindegyik, de a klasszikus pöttyös vagy a "kisfiú és/vagy kislány biciklizik vagy valamit játszik" fémbögrék biztosan!

A zománc előnyei és hátrányai

A zománcos vagy zománcozott edények egyrészt tényleg a régi időket idézik fel, másrészt a klasszikusabb konyhák elengedhetetlen kellékei használati és dekorációs szempontból is. Ugyan mikrózni éppenséggel nem lehet bennük, cserébe megtanulhatunk velük főzni.

A zománc egy olyan savaknak és lúgoknak ellenálló bevonat az edényeken, amely higiénikus és korrózióálló. Ugyan a zománc tapadás- és rozsdásodásgátló bevonat az edényen, mivel hamar felmelegszik, főzés közben érdemes figyelni, nehogy odakapjon benne az étel.

A hátránya, hogy kicsi az ütésállósága, tehát a zománc könnyebben lepattan a fémről. Ha leejtettük, és látjuk, hogy hiányzik egy darab zománc, akkor az egészségünkre nézve az a biztonságosabb, ha nem használjuk tovább. Szerencsére könnyen, gyorsan és olcsón beszerezhető!

A Bonyhádi Zománcáru

Klasszikus zománcozott edényt Magyarországon például az EMA-LION Bonyhádi Zománcáru Kft is gyárt, amelyet 1909-ben alapítottak, és akkor még "Magyar zománcáru és fémáru" néven jegyeztek be. A történelem és a technológiai fejlődés is hatással volt a gyár életére, a korszerű eljárások mellett többszöri Magyar Termék Nagydíjas lett a cég.

Valószínűleg a nagymama zománcos lábasa is bonyhádi lehetett. A zománcozott főző, sütő és egyéb termékeihez a cég a saját zománcreceptjeit használja. Az 1981-ben bejegyzett, EMA-LION védjeggyel ellátott edények, mint például a bonyhádi lábasok, fazekak és zománcozott edények, mind-mind kiváló minőségűek.

A tisztítás

Vannak olyanok, akik azt mondják minél patinásabb egy edény, annál ízletesebb lesz benne az étel. Lehet, hogy ez igaz egy kávés bögre vagy egy teáskanna esetében, de azért a lábasokat nyugodtan mosogassuk el, nincs benne semmi trükk: forróvíz és mosogatószer.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat