Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2016. Augusztus 19. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Mintagazdaság építését kezdték meg Budakalászon

Mintagazdaság építését kezdték meg Budakalászon

Ökoturisztikai bemutatóhely és élménypark, egyfajta mintagazdaság épül Budakalász külterületén 100 millió forintból.

A költségeket a Belügyminisztériumtól tavaly kapott 500 milliós városfejlesztési forrásból fedezi az önkormányzat.

Rogán László (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a Klisovác utca külső részén várhatóan jövő nyárra elkészülő mintagazdaság területe mintegy 8500 négyzetméter lesz, ebből az épületeké 736 négyzetméter. A gazdaságban lesz gyümölcsös és zöldséges, kaszálórét és sok háztáji állat, például szarvasmarha, sertés és különféle szárnyasok.

A mintagazdaság fenntartására évi 21 millió forintot szánnak, de ennek nagy része a programokból, illetve az ott készülő tehén- és kecsketej, tojás és más élelmiszerek eladásából megtérülne.

A zöldségek, gyümölcsök és állatok feldolgozása, a disznóvágás, a sajtkészítés vagy a lekvárfőzés különleges élményt nyújtanak majd a látogatóknak. Az önkormányzat nem titkolt célja, hogy a megújuló energiaforrást használó ökocentrum Budakalász idegenforgalmi nevezetességévé váljon - hangsúlyozta a polgármester.

Kifejtette, a városi gyerekek nagy része az alapvető zöldségek és gyümölcsök termesztésével sincs tisztában, a növények gondozásáról hiányos a tudásuk, az állattenyésztéssel pedig szinte esélyük sincs megismerkedni.

A helyi és környékbeli iskolák tanulói "kihelyezett" órákon gyakorolhatnák itt a gazdálkodást, az osztályok akár saját kis ültetvényt is művelhetnének - mondta Rogán László. Hozzátette: a majorban tarthatnák összejöveteleiket baráti társaságok és helyi közösségek, de nyári táborozásra is alkalmas lesz.

Fotó: budakalasz.hu

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 10:02, kedd | Belföld

Éjfélkor jár le az szja jóváhagyásának határideje

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Május 21. 06:00, kedd | Életmód

Meteorológia: nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon

Nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon - közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn.

2024. Május 21. 06:00, kedd | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - Őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát

Segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát hétfőn - közölte a rendőrség a police.hu-n.