Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. November 13. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Moody's: egyharmados az esély Görögország euróövezeti távozására

Moody's: egyharmados az esély Görögország euróövezeti távozására

Egyharmadosra becsüli a görög eurótagság megszűnésének esélyeit a Moody's Investors Service hétfőn Londonban ismertetett átfogó elemzése.

A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának londoni közgazdászai által összeállított, 2012-2014-re szóló globális makrokockázati előrejelzés szerint "néhány közelmúltbeli biztató fejlemény ellenére" továbbra sincs látható jele az euróövezeti adósságválság gyors, rendezett megoldásának.
Az euróövezeti válság megoldatlanságát evidens módon jelzi a nem múló feszültség az európeriféria piacain, valamint a hitelkiáramlás és a gazdasági teljesítmény ehhez társuló egyidejű csökkenése.
A Moody's elemzői szerint az euróövezet adósságválsága jelenleg a világgazdaság egészének kilátásait terhelő legnagyobb egyedi kockázat.
Továbbra is jelentős a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a válságra végül milyen megoldást lehet majd találni, ennek milyen hatása lesz a világgazdaságra, és hogy milyen mély lesz és meddig tart az euróövezet már megkezdődött újabb recessziója - áll a Moody's londoni elemzésében.
A ház közgazdászai közölték: tekintettel a "jelenlegi zaklatott időkre", ezúttal egy százalékpont kiterjedésű sávos előrejelzést hajlandók csak adni az euróövezet gazdasági teljesítményére, mivel ennél pontosabb prognózis most nem lenne helyénvaló.
Ennek alapján a Moody's táblázatos prognózisában az idei évre 1,00 százalékos GDP-visszaesés és stagnálás, jövőre 0,5 százalékos GDP-mínusz és 0,5 százalékos növekedés, 2014-re 0,5 százalék és 1,5 százalék közötti növekedés szerepel az euróövezet várható gazdasági teljesítményének előrejelzési sávjaként.
A Cityben mindazonáltal vannak ennél jóval egyértelműbb és sokkal komorabb prognózisok is az euróövezetre.
Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legújabb globális előrejelzésében közölte, hogy várakozása szerint az euróövezet az idei visszaesés után 2013 egészét is recesszióban tölti, és 2014-ben is csak minimális mértékben növekszik.
A CEBR az erőteljesen rontott prognózis alapján 2012-re átlagosan 0,7 százalékos, jövőre 0,4 százalékos visszaesést vár a valutaunióban, és 2014-re is legfeljebb 0,4 százalékos GDP-növekedést valószínűsít.
Douglas McWilliams professzor, a CEBR vezérigazgatója a prognózishoz fűzött kommentárjában úgy fogalmazott, hogy Európa egyes térségeinek gazdasági helyzete "a rossztól a katasztrofális felé tart". McWilliams szerint fennáll annak a veszélye, hogy a gazdasági problémák Európa számos régiójában a társadalmi rend felbomlásához vezetnek.
A Moody's Investors Service hétfőn ismertetett új helyzetértékelése szerint a szükséges euróövezeti korrekcióknak legjobb esetben is csak egy részét hajtották eddig végre, és a teljes kiigazítás valószínűleg még további hosszú éveket vesz igénybe.
A ház szerint továbbra is tényleges veszély, hogy az euróövezeti adósságválság zűrzavarba torkollik, beleértve egyes tagállamok törlesztésképtelenné válását, sőt kényszerű távozását a valutaunióból. Ennek figyelembevételével a Moody's úgy becsüli, hogy "hozzávetőleg egy a háromhoz" az esélye Görögország kilépésének az euróövezetből.
Más nagy londoni házak is jelentős eséllyel jósolják a görög eurótagság közeljövőbeni megszűnését.
A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőcége, a Capital Economics új, felülvizsgált prognózisában feladta ugyan tavaly óta érvényben tartott előrejelzését, hogy Görögország még 2012 vége előtt távozik a valutaunióból, a ház szakértői szerint azonban csak időzítési kérdésről van szó, és nem arról, hogy módosult volna a cég alapállása Görögországgal vagy a szélesebb értelemben vett euróövezeti adósságválsággal kapcsolatban.
A Capital Economics szakelemzői ennek alapján közölték, hogy továbbra is az euróövezet korlátozott mértékű felbomlásával számolnak, és változatlanul azt valószínűsítik, hogy a folyamat Görögország távozásával veszi kezdetét, várhatóan 2013-ban.
Nem változott a cég azon prognózisa sem, amely szerint az euróövezeti gazdaság jövőre mély recesszióba süllyed: a Capital Economics átlagosan 2,5 százalékos GDP-mínuszt vár a valutaunióban 2013 egészében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni