Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. November 07. 08:30, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Múzeumok újratöltve - országos konferencia Szentendrén

Múzeumok újratöltve - országos konferencia Szentendrén

A múzeumok tudásának élményszerű átadását a fiatal és az idősebb generációknak és a nemzedékek közötti együttműködést vitatták meg Szentendrén, a negyedik országos múzeumpedagógia konferencia résztvevői hétfőn és kedden.

A szabadtéri néprajzi múzeum uniós projektjének keretében létrejött konferencia a Múzeumok Újratöltve – Generációk a jövő múzeumáért címet viselte, aktualitását pedig az adta, hogy 2012 az aktív időskor és a generációk közötti együttműködés éve Európában – mondta el Bereczki Ibolya, a Múzeumok Mindenkinek program projektmenedzsere, a Skanzen főigazgató-helyettese kedden az MTI-nek.

A Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) rendezésében negyedszer megtartott tanácskozás kiemelt témája az aktív idősödés és a generációk közötti szolidaritás volt, és a konferencia egyebek között azt vizsgálta, hogy merre tartanak a múzeumok ezen a területen, milyen jó példák találhatók.

Kerestük azt is, hogyan lehet a különböző generációkat rendszerszerűen bekapcsolni a programokba, melyek azok a rendezvények, amelyek azokat az aktív nyugdíjasokat is vonzzák, akik nem csak kikapcsolódni szeretnének, de tudást szerezni is” – hangoztatta Bereczki Ibolya.

A két nap eseményeit összefoglalva a projektmenedzser elmondta: más szakterületeket is bevontak, így például arra voltak kíváncsiak, hogy a felnőttképzés vagy a környezetpszichológia tapasztalatai szerint mitől érezhetik jól magukat a múzeumba érkezők, mitől lehet a múzeum közösségi színtér, és hogyan válhat az élmény teli tudásszerzés helyszínévé.

Az előadások során etűdök villantották fel az egyes múzeumok generációk közötti programjait, bemutatkozott mások mellett a Petőfi Irodalmi Múzeum programsorozata, a Könyv és tea, melyet kifejezetten nyugdíjasoknak hirdettek meg, vagy a győri nyugdíjas egyetem, amelyre különlegesen nagy az érdeklődés. Téma volt a generációk egy intézményen belüli együttműködése is.

Jól látható, hogy a középgenerációnak híd szerepe van” – mondta Bereczki Ibolya.

A konferencia résztvevői nemcsak a Kallós Zoltán Alapítvány tevékenységével ismerkedhettek meg, de hétfő este maga a névadó, a mezőségi Válaszútról származó neves népdal- és népzenegyűjtő is tanított dalt nekik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.