Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Június 16. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Navracsics: a gyerekek elleni bűncselekmények nyolcvan százalékát közeli rokon követi el

Navracsics: a gyerekek elleni bűncselekmények nyolcvan százalékát közeli rokon követi el

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium idén is kampányol a gyermekek áldozattá válása ellen - jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes egy veszprémi családi fesztiválon. Kiemelte: a kiskorúak ellen elkövetett bűncselekmények nyolcvan százalékát közeli rokon, barát követi el.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter emlékeztetett: a tárca 2011-ben indította el a gyerekbarát igazságszolgáltatás nevű programját, amelynek célja megismertetni a gyerekekkel a jogaikat, valamint tanácsot adni, miként kerüljék el, hogy bűncselekmények áldozataivá váljanak.
Az áldozatvédelem területén belül a gyerekek különösen érzékeny csoportnak számítanak - hangsúlyozta. A kiskorúak ellen elkövetett bűncselekmények sajátossága, hogy ezek nyolcvan százalékát olyan személy követi el, aki iránt a gyermek feltétel nélküli bizalommal van, vagy érzelmileg erősen kötődik hozzá: szülők, nevelőszülők, rokonok, a család közeli barátok - tette hozzá.
A program egyben kampány is, amelynek keretében a szülők és gyerekek megismerik jogaikat, kötelezettségeiket, mire kell számítaniuk, ha kapcsolatba kerülnek hivatalos jogi szervekkel - közölte a miniszter.
A veszprémi Kabóciádé Családi Fesztiválra megérkezett az úgynevezett KIMI-kamion is, amelyben a gyerekek laptopok segítségével ismerkedhetnek meg a KIMI-vel, a jogosakeredes.hu oldal házigazdájával. Az oldal játékos formában mutatja be a jog és a törvények világát, de a webes felületen játszhatnak is a látogatók.
A programhoz 14 KIMI-mentor csatlakozott, közöttük ismert színészek - Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Őze Áron -, szombaton pedig tizenötödikként Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.
Navracsics Tibor tájékoztatása szerint a kamion a nyáron megyeszékhelyeken és az Erzsébet-táborokban várja a gyerekeket.

Címkék: Jog-kormány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során