Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Szeptember 15. 08:00, hétfő | Életmód
Forrás: ITE

Ne fogyasszunk túl sok cukrot!

Ne fogyasszunk túl sok cukrot!

Világszerte túl sok cukrot fogyasztunk, halljuk a híradásokból, és a csokoládék, édességek piaca is szárnyal. Pedig a cukor talán az egyik legártalmasabb dolog, amit megehetünk, ám leszokni róla szinte lehetetlen.

Pedig sok betegség kiváltója, egy tanulmány szerint pedig még öregít is.

Eleink még csak nem is ismerték a cukrot, mégis leélték nélküle az életüket. Manapság az emberek pedig elképzelni sem tudják az életüket nélküle. Ízesítjük vele a teánkat, kávénkat, fogyasztjuk a cukros üdítőket, sütemények nélkül pedig már elképzelhetetlen a vasárnapi ebéd. Pedig mindenki jobban járna, ha csökkentené a bevitt cukor mennyiségét.

Egyre több cukorbeteget diagnosztizálnak hazánkban is évről-évre, és ma már köztudott tény, hogy a cukorbetegség kialakulása egyértelműen a cukorfogyasztásnak köszönhető, elsősorban a finomított cukrok fogyasztásának. Sokszor az elhízást tesszük felelőssé a cukorbetegség kialakulásánál, ám a vizsgálatok kimutatták, hogy amelyik országban nő a cukorfogyasztás, ott nő a cukorbetegek száma is.

Sajnos nem csak a cukorbetegség alakul ki a túlzásba vitt cukorfogyasztásnak megfelelően. Egyértelműen felelőssé tehető a fogszuvasodás kialakulásáért, a csontok minőségének romlásáért, és csökkenti szerveztünk vitaminszintjét is. Kutatások kimutatták, hogy napi 10 dkg cukor elfogyasztása 40 %-kal csökkenti immunrendszerünk hatékonyságát! A túlzott cukorfogyasztás növeli a szabadgyökök mennyiségét az egész szervezetben és emiatt hozzájárul a bőr korai öregedéséhez is. A szabadgyökök elszaporodása a szervezetben egyébként más káros folyamatokat is elindíthat, amelyeknek szintén valamilyen betegség kialakulása lehet a vége.

A cukor növeli az éhségérzetet
Minél több cukros ételt fogyasztunk, annál éhesebbek leszünk. A cukor a szénhidrátokkal egyetemben gyorsítja az agyunkban található, étvágyért felelős sejtek öregedését is, amelynek következtében ezek a sejtek hamarabb elhalnak. Így étvágyunkat nincs, ami korlátozná, és megálljt parancsolna a további szénhidrát-bevitelnek. Emiatt éveink előrehaladtával egyre többet és többet eszünk, aminek következtében túlsúlyosak leszünk, illetve kialakulnak a fentiekben már ismertetett betegségek.

Ne fogyasszunk túl sok cukrot!

Mi vagyunk felelősek a gyermekeink cukorfogyasztásáért
A túlzott cukorfogyasztásnak a gyermekeink is ki vannak téve, hiszen elhalmozzuk őket édességekkel, és nincs olyan nap, hogy ne ennének egy kis csokit, cukorkát, pudingot, vagy más hasonlót. Emellett vizet nem hajlandók inni, szomjukat leginkább édes üdítőkkel, teákkal, szörpökkel igyekszünk csillapítani. Pedig egyedül a szülők tehetők felelőssé a rossz táplálkozási szokások kialakulásáért gyermekeiknél, ők tudják a cukrok fogyasztását is mérsékelni náluk. Ellenkező esetben koncentrációs problémákra, stresszes tünetekre, a függőség kialakulására számíthatunk. Hogy ezt elkerüljük, vonjuk meg tőlük fokozatosan az édességet, és kerüljük el ott, ahol lehet.

Hogyan csökkentsük?
A legnagyobb felelősség a családanyán van, amennyiben a cukor csökkentését tűzi ki célul. Nem lesz ugyanis egyszerű a feladat, egyrészt nehéz pótolni, másrészt a családtagok ellenállására is számítania kell. Először csak fokozatosan csökkentsük: próbáljuk meg a teát eggyel kevesebb kanál cukorral elkészíteni, majd próbáljuk meg cukor nélkül adni, vagy minimális cukorral (ehhez nagyon jók a gyümölcsteák, vagy például a hársfatea, amelyeknek önmagukban is jó ízük van); csökkentsük a cukor mennyiségét a süteményekben, higgyük el, kevesebb cukorral is ízleni fog a gyerekeknek. Fel kell készülnünk rá, hogy a cukor elleni harc igen nehéz, ám nem reménytelen!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.