Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Január 16. 10:18, hétfő | Helyi
Forrás: pestisracok.hu

Négyessy Katalin sima győzelmet aratott az időközi választáson

Négyessy Katalin sima győzelmet aratott az időközi választáson

Magabiztosan nyerte az időközi választást Négyessy Katalin a 7. választókörzet időközi önkormányzati választásán január 15-én.

A haláleset miatt vasárnapra kiírt időközi önkormányzati választást Négyessy Katalin, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte meg Szentendrén – tudta meg az MTI a helyi választási iroda vezetőjétől, Jolsvai Arisztidnétől. A választási iroda vezetője által az MTI-nek megküldött jegyzőkönyv szerint a 2065 névjegyzékben szereplő választópolgárból 656 szavazott érvényesen, s 339 voksot szerzett meg Négyessy Katalin.

A város 7. számú egyéni választókerületében egyéni önkormányzati képviselő-választást írtak ki, mert a tisztséget eddig betöltő Tolonics Gyula (Fidesz-KDNP) tavaly szeptemberben elhunyt. Négy jelöltre adhattak le szavazatot a választók, a nyertes fideszes jelölt mellett Helyes Imre, a Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ) jelöltje, akit baloldali pártok támogattak, 298 szavazatot szerzett, Drávucz Zsolt, az LMP jelöltje 17 szavazatot, Pálmai Ferenc, a Magyar Munkáspárt jelöltje pedig 2 szavazatot kapott.

Forrás: Verseghi-Nagy Mikló Facebook oldala

Jó úton jár a városvezetés

Verseghi-Nagy Miklós polgármester szerint komoly politikai megmérettetés volt az időközi választás. S bár az elmúlt hetek elsősorban az országos politikáról szóltak az ellenzéki pártok taktikázása miatt, mégiscsak helyi választást tartottak, amiben az itt élők véleménye a döntő tényező.

"Véget ért a választás, nagyon örülünk ennek az eredménynek, gratulálunk a győzelemhez Négyessy Katalinnak. Úgy gondolom, hogy ez az eredmény egy igen fontos megerősítés számunkra a választók részéről, hogy jó úton jár a városvezetés. A jól végzett munka önmagáért beszél és meghozta azt az eredményt, hogy hiába próbálnak politikai játszmákat szőni, akkor is a helyi érdek a döntő az itt élők számára."- mondta Verseghi-Nagy Miklós polgármester.

Négyessy Katalin, a választás nyertese a PestiSrácok.hu-nak elmondta, hogy bár sejtette, hogy nehéz lesz a kampány, de nem gondolta volna, hogy ennyire személyeskedő hangvételűvé válik. Megköszönte a polgárok bizalmát és hangsúlyozta, hogy mostantól csak a feladatára szeretne koncentrálni, mindent meg fog tenni a körzetéért, az ott élőkért.

Időközi választáshoz képest magas volt a részvételi arány, hiszen 2012-ben szintén a 7-es körzetben volt időközi választás, akkor a választók mindössze 24,1%-a járult az urnákhoz, a mostani 31,8%-kal szemben.

Nem jött be az összeborulásos taktika

2014-es önkormányzati választások eredménye ebben a körzetben elég szoros volt, bár a Fideszes Tolonics Gyula hozta a győzelmet, mégis ha összeadjuk a többi jelöltre leadott szavazatok számát, akkor jól látszik, hogy többen szavaztak az ellenzékre, mint a kormánypárti képviselőre. Ezért is gondolhatta az ellenzék, hogy összefognak és nem indítanak az ellenzéki pártok saját jelöltet a választókörzetben, majd vagy nyíltan, vagy csak a háttérből a TESZ-es képviselőt támogatják.

A 2017-es időközi választáson a Fideszes jelölt a szavazatok 51,7%-át, a TESZ-es jelölt csak 45,4%-ot tudott szerezni, az LMP-s és a Munkáspárti jelölt össz szavazatával kumlálva is csak 48,3%-ot értek el.

Tehát az Alsó-Pismány és Sztaravodán élők nem díjazták a balliberális pártok összeborulásos taktikáját.

Helyi szinten sok változás nem hozott volna a képviselő-testület szerkezetében a változás, hiszen így is - és más választási eredmény esetén is - Fidesz többségben hoznak döntést a testületben. Ezzel az időközi eredménnyel marad az eredeti felállás:

  • 9 egyéni körzetben Fideszes képviselő,
  • 1 egyéni körzetben TESZ-es képviselő,
  • 2 kompenzációs helyen TESZ-es képviselő,
  • 1 kompenzációs helyen MSZP-s képviselő,
  • 1 kompenzációs helyen Jobbikos képviselő hoz döntés a testületben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.