Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2014. Január 29. 07:43, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Neves műgyűjtők mutatkoznak be Szentendrén

Neves műgyűjtők mutatkoznak be Szentendrén

Ismert műgyűjtők, műpártolók és hagyatékok gondozói mutatkoznak be keddtől tíz hónapon át a szentendrei P'Art Moziban - mondta el az MTI-nek Török Katalin művészeti író, a meghívott vendégek beszélgetőpartnere.

Az évtizedek óta Szentendrén élő, tíz éven át galériatulajdonosként is tevékenykedő művészeti írót egyebek mellett a szentendrei képzőművészettel való negyedszázados foglalatosság, a művészek körében szerzett tapasztalatok inspirálták a téma körüljárására - mondta a Műgyűjtők és mecénások sorozat háziasszonya.

Mű és alkotó viszonya mindig személyes és bensőséges történet. Az elkészült műalkotás sorsa, "önálló élete" többfelé módon alakulhat, nem ritkán izgalmas fordulatok kíséretében - magyarázta a szakember. Ott maradhat a művésznél, egy későbbi hagyaték részévé válva, magánkézbe kerülhet vagy gyarapíthatja valamelyik közintézményt.

Bármelyik esetről is van szó, "a mű halála", ha hosszú időn keresztül nélkülöznie kell a nyilvánosságot, ha megfosztják attól, hogy hasson, sugározzon - hangsúlyozta.

A rendszerváltás után sok galéria nyílt, nagy lendületet vett a műkereskedelem, felélénkült a műgyűjtés - adott áttekintést a közelmúltról Török Katalin. Kialakult egy tehetős vállalkozói réteg, s ehhez kapcsolódva megsokszorozódott a "felvevőpiac". Az új gyűjtők egy része azonban nem rendelkezett elegendő felkészültséggel, kapcsolatrendszerrel és szükséges idővel, ezért ők többnyire szakértőket alkalmaznak - jellemezte a helyzetet a szakember, aki rögtön hozzá tette azt is, hogy a most induló sorozatban nem ezzel a gyűjtőréteggel találkozhat a közönség. A meghívottak egészen más szemléletet képviselnek, mindegyikük egy-egy szuverén gyűjtői karakter, de valamennyien évtizedek óta gyűjtenek szenvedéllyel, nagy tudással és igényességgel.

Neves műgyűjtők mutatkoznak be Szentendrén

Török Katalin arra hívta fel a figyelmet, hogy a sorozat címében szereplő mecénás szót tágabban értelmezte, "hiszen egy-egy hagyaték civil őrzője, gondozója is komoly és áldozatos műpártolást végez". Példaként Jeges Andrást említette, aki édesapja, Jeges Ernő festőművész örökségét ápolja, vagy Kováts Kristófot, Aba-Novák Vilmos unokáját, aki leányfalui galériájában évek óta valóságos műpártolói missziót folytat.

A kedden kezdődőtt beszélgetéssorozatban a gyűjteményeket és hagyatékokat nemcsak szóval, de képpel is bemutatják. Az első fél év programjában a közönség az említettek mellett Haas János galériatulajdonossal, Gömör Béla reumatológus professzorral, Kárpáti Tamás újságíróval és Doszpod József orvossal találkozhat, akiknek köszönhetően izgalmas történeteket és személyes indíttatású "művészettörténeti előadásokat" is hallhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.