Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Június 29. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Nincs uborkaszezon a zöldség-és gyümölcsfogyasztásban

Nincs uborkaszezon a zöldség-és gyümölcsfogyasztásban

A magyar lakosság éves szinten 226 milliárd forintot költ zöldségekre és gyümölcsökre – derült ki a GFK Hungária és az Agrár Európa Kft. által készített felmérésből. A kutatás eredményét június 28-án a kutatóintézet székház

 

A GFK Hungária Consumer Tracking felmérése 2010. január 1. óta méri folyamatosan a magyarországi háztartások friss zöldség és gyümölcs vásárlásait. A kutatást az úgynevezett háztartási panel módszer alapján végezték, amelyben mintegy 2000 háztartás vett részt. Így egyetlen forrásból lehetett információt szerezni a vásárlás helyszínéről, a megvásárolt termékekről és a vásárlókról is.

A 2010-es években a hazai háztartások által friss zöldségre és gyümölcsre elköltött 226 milliárd forintos éves összeg a második legnagyobb a vizsgált termékkategóriák között. Első helyen a friss húsok és a tőkehúsok állnak.

A termelésről, Magyarország adottságairól, valamint ezek kihasználásáról és a nehézségek kiküszöbölésének lehetőségeiről Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. üzletág igazgatója tartott részletes beszámolót a sajtótájékoztatón. Ismertette: hazánk kedvező feltételekkel rendelkezik a zöldség-és gyümölcstermelés területén, ezek kihasználása azonban csökkenő tendenciát mutat. A kereskedelmi viszonyok is folyamatos változásnak vannak kitéve, ennek lehetséges okaként említette az időjárás, az import, a botrányok, a feketegazdaság és az árváltozások kiszámíthatatlanságát. Előny, hogy növekszik a vizsgált élelmiszer-kategória friss értékesítése, valamint, hogy a megtermelt zöldség-és gyümölcs mennyiség 90 százaléka kerül piacra – tette hozzá.

Ezt követően Sánta Zoltán, a GFK piackutató menedzsere ismertette a kutatás módszerét, s annak eredményeit. Eszerint a zöldség és a gyümölcs a legkedveltebb élelmiszerek között szerepelnek a magyarok étrendjében. A legnépszerűbb ételek között találjuk a hagyományos főzött leveseket, a szárnyas húst, a burgonyát, valamint a különféle egyéb zöldségféléket, a gyümölcsöket és a sajtot. Ezeket az ételfajtákat a magyarok több mint 90 százaléka fogyasztja. Leggyakrabban paprika, paradicsom és banán kerül az asztalra. Zöldséget hetente, míg gyümölcsöt másfél hetente vásárolunk – derült ki a kutatásból.

Annak ellenére, hogy a hazai háztartások szinte mindegyike vásárlója a friss zöldségeknek és gyümölcsöknek, a vásárolt mennyiségben jelentős különbségek figyelhetők meg. A vásárláskor leginkább előtérbe kerülő szempont volt a jó minőség, valamint a kedvező ár/érték arány. Az olcsóság szempontja nőtt a korábbi időszakokhoz képest, azonban az, hogy egy termék magyar-e vagy sem, kevésbé volt fontos. A konkrétan erre a kérdésre rákérdező vizsgálatból kiderült, a fogyasztók 34 százaléka tartja fontosabbnak a termék magyarságát, mint olcsóságát.

A GFK 'háztatás modell' alapján végzett kutatása alapján elmondható, hogy a fogyasztók élelmiszer vásárlásaik során egyre inkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy egy termék megérje az árát. Egy áru hazai eredete csak a megfelelő ár/érték arány meglétekor játszik döntő szerepet a választás során.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.