Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. November 29. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: Ménkű Judit

ÖKOskanzen – Válts zöldre

ÖKOskanzen – Válts zöldre

Ha azt mondom skanzen, mindenkinek megelevenedik szeme előtt a régi idők paraszti világa. A szentendrei szerint nem elég csak látni, át is kell érezni, sőt vissza kell hozni mindazt, ami napjainkban is hasznos lehet.

A szentendrei Skanzen ÖKO programsorozatával bejárta az országot, kedvet csinálva ezzel a környezetbarát gondolkodáshoz. Ellenben mi magunk is ellátogathatunk a szabadtéri múzeumba és részt vehetünk egy-egy ÖKO programon. Lássuk, miből választhatunk.

Betekinthetünk a falusi mosodába, ahol korán sem gépek végzik ezt a kissé sem egyszerű műveletet. Ma már csak bedobunk, csavarunk, megnyomunk és már el is indult a másfél órás program, melyet egy villámgyors teregetés követ. Azonban fél évszázaddal ezelőtt ez egy gondosan megtervezett és kivitelezett folyamat volt. A program keretén belül megtekinthetjük, milyen is a hagyományos mosás, ezen kívül pedig számos környezet- és textilbarát praktikával gazdagodhatunk.

Bepillantást nyerhetünk nagyanyáink konyhájába is, ahol finomabbnál finomabb nyalánkságokra bukkanhatunk. Tartósítsuk magunk a gyümölcsöket és zöldségeket télire, távol a mesterséges adalékanyagok és tartósítószerek világától. Valamint ismerjünk meg ínycsiklandozó recepteket, melyek elkészítése csöppet sem olyan bonyolult, mint gondolnánk. Úgy is mindenki tudja, a házi lekvárnak nincs párja.

ÖKOskanzen - szentendrei Skanzen

Az ÖKO játszóházat az „amit csak lehet, hasznosítsunk újra” jelszóval jellemezhetnénk. Megmutatja, igenis lehet úgy élni, hogy minél kevésbé bántjuk a Földet. Csak egy kis gondolkodást igényel. Ne sajnáljuk rá az időt, hiszen felelősek vagyunk bolygónkért és sok kicsi igenis sokra megy. Egy fenntartható életstílus első lépéseit mutatja be a program, amit nemcsak érdemes, de be is kell tartanunk. A saját érdekünkben.

Izgalmasnak ígérkezik a Re-design elképzelés is, mely korunk fast fashion világában éppen aktuális gondolat. Értelmezzünk újra, használjuk a régit a mába öntve. Mindig mutathat újat és mindig lehet friss. Hagyományos alapanyagok és díszítőmotívumok ma.

A programok december 15-ig látogathatóak. Részletesebb tájékoztatás a Skanzen honlapján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben