Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Január 21. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: szentendre.hu

ÖKUMENIKUS VILLÁSREGGELI

ÖKUMENIKUS VILLÁSREGGELI

Az Ökumenikus Imahét jegyében Verseghi-Nagy Miklós polgármester a Városházán vendégelte meg városunk egyházi vezetőit.

Az Ökumenikus Imahét a keresztény egyházak világszerte közös imahete, amelyet évről évre január közepén tartanak. Az idei imahét Szentendrén múlt vasárnap kezdődött. Este 6-kor találkoztak a hívők a Református templomban, és a hét folyamán minden szentendrei felekezetnél közösen imádkoznak a gyülekezetek tagjai.

A találkozónak az ökumenikus imahéten túl különös jelentőséget adott a reformáció indulásának ötszázadik évfordulója, melyet a protestáns egyházak idén ünnepelnek. A közös megemlékezés január 1-jén fáklyás felvonulással kezdődött.

Az Ökumenikus Imahét apropóján városunk polgármestere január 18-án az irodájába invitálta a helyi egyházi vezetőket egy villásreggelire, ahol kötetlen formában beszélgettek a tavalyi évről és az idei tervekről.

A vendégek: Blanckenstein György katolikus plébános, Frész Timóteus, a Ferences Gimnázium igazgatója, dr. Harmathy András református lelkész, Horváth-Hegyi Olivér evangélikus lelkész, Dani Zsolt, a baptista egyház vezetője és dr. Mosolygó Péter görög katolikus lelkész voltak.

Az egyházi vezetők egyetértettek abban, hogy jó kezdeményezés a párbeszéd a városvezetéssel, és örömmel vesznek részt az ilyen jellegű találkozókon. Mindannyian úgy érzik, hogy a város világi vezetése mindent megtesz a közös munka és a kapcsolatok erősítése érdekében.

A reggeli közös imával kezdődött, az asztali áldást a katolikus plébános, Blanckenstein György mondta el. A terített asztal mellett a vendégek beszámoltak a tavalyi évről, beszélgettek a programokról és felsorolták az idei évre vonatkozó terveiket, különös tekintettel a reformáció ötszázadik évfordulójára.

Több egyháznál is készülnek kisebb-nagyobb beruházásokra: a Ferences Gimnázium 1,5 milliárdos állami támogatásból sportcsarnokot épít, az evangélikusok orgonát készíttetnek, és a katolikus Péter-Pál templomon is végeznek majd idén jelentősebb felújítási munkákat. „Merni kell nagyot álmodni” – mondta Frész Timóteus, a Ferences Gimnázium igazgatója a hatalmas beruházásra utalva, és elmondta, hogy jövő ősszel már szeretnék felavatni az új létesítményt.

A jó hangulatban elköltött reggeli végén Dani Zsolt baptista lelkész vezette az imát, amelyben megköszönte a városnak az egyházak felé való nyitottságát, örömét fejezte ki, hogy így együtt imádkozhatnak, dolgozhatnak a helyi vezetők. Végül Isten áldását kérte a városra azzal a kéréssel, hogy a lehetőségeket megmutatva segítsen, hogy a kapuk is megnyíljanak a nagyot álmodni merők előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.