Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 18. 08:18, vasárnap | Helyi
Forrás: lvp/Önkormányzat/fotók:homm.hu

Olcsóbb lesz a buszközlekedés Szentendrén

Olcsóbb lesz a buszközlekedés Szentendrén

Átalakul december elsejétől Szentendre autóbusz-közlekedése, a képviselők döntése értelmében olcsóbb és hatékonyabb lesz a városi tömegközlekedés. A Volánbusz helyközi menetrend nem változik.

Olcsóbb és hatékonyabblesz december elsejétől Szentendrén a városi autóbusz-közlekedés. Erről döntött a közelmúltban a képviselő-testület. A városvezetők legutóbbi ülésükön a helyi buszközlekedés vonatkozásábana régi mellett egymásik szolgáltatótismegbíztak a feladat ellátásával.A Volánbusz Zrt. emellett továbbra is közreműködik acsúcsidejűhelyiforgalomlebonyolításában, valamintüzemelteti avárost érintő helyközijáratokat.

Az újrészletesmenetrend megtalálható egyebek mellett awww.szentendre.hu, awww.homm.hués awww.volanbusz.huoldalon. Emellett azonban a helyi busszal utazókat információs vonalis segíti, amely a 26/323-704-es számon érhető el.

Az önkormányzat tájékoztatója szerint a menetrenddel kapcsolatos változások elsősorban a kora reggeli, késő esti illetve délelőtti időszakot érintik, ám fontos volt, hogy a munkába és iskolába járást érintően nelegyen változás. A megszüntetések, korlátozások mellett új járatok isközlekednekaVasvárilakóteleprevasárnapés ünnepnapkivételével(1reggel, 1 délután), illetve Szarvashegy, Skanzen útvonalon 20 órakor.

Az eddigi szolgáltatóaVolánbusz december elsejétől a helyközi járatokat és néhány helyi járatotüzemeltet, míg aHommKft.a helyi járatok döntő többségét működteti. Azönkormányzat szerint az új üzemeltető járművei méretben, befogadóképességben, felszereltségben, életkorban kedvezőbbek–illetve azonosak–a jelenlegi szolgáltató által alkalmazott járműveknél.

A legfontosabb változás, hogya helyi jegyeket és bérleteket a Homm Kft. bocsátja ki, amelyek érvényesek a Homm Kft. és a Volánbusz helyi járatain. A Volánbusz helyközi járatain a Homm Kft. által kiadott jegyek és bérletek nem érvényesek. A Homm Kft. a Volánbusz által kiadott helyi bérleteket december 5-ig elfogadja.

Helyközi járatoka település közigazgatási határán túl (Budapest, Leányfalu, Pilisszentlászló irányába) közlekedő járatok, továbbá adömörkapui, illetve a Püspökmajor Lakótelep–autóbuszállomás viszonylatban,Szentendre közigazgatási határán belülközlekedő, más helyközi járatokhoz kapcsolódójáratok.A járatokon „HELYKÖZI JÁRAT” tábla olvasható.

Helyi járatokaz előző bekezdésben nem érintett, Szentendre közigazgatási határán belül közlekedő járatok.A járatokon „HELYI JÁRAT” tábla olvasható.

Mindenutazni szándékozónakelőre el kell döntenie, hogy mely Szolgáltató járműveire érvényes menetjegyet vagy bérletet vásárol, mert azonos útvonalra vonatkozóan jelentős eltérések lehetnek a fizetendő árban.

A helyi tarifában, díjszabási feltételekben nincs változás.

Jegyfajta megnevezése

Érvényben lévő bruttó jegyár Ft/db

Elővételben vásárolt menetjegy

230 Ft

GKV-nél vásárolt menetjegy

300 Ft

Egyvonalas havi bérlet

3650 Ft

Egyvonalas félhavi bérlet

2200 Ft

Összvonalas havi bérlet

4800 Ft

Összvonalas félhavi bérlet

2900 Ft

Tanuló – nyugdíjas bérlet

2100 Ft

A helyközi tarifa, dijszabási feltételek legfontosabb eltérései a helyihez viszonyítva:

HELYKÖZI

menetjegyből a teljesárú mellett kedvezményes is váltható

teljesárú menetjegy 250 Ft (0-10 km-ig érvényes, azaz Szentendre teljes területét lefedi)

50 %-os kedvezményű menetjegy:125 Ft,eztigénybe vehetik többek közt diákok, 65. életévüket be nem töltött nyugdíjasok évi 16alkalommal stb.

90 %-os kedvezményű menetjegy:25 Fteztigénybe vehetik többek közt a nyugdíjasoknyugdíjas szelvénnyel2 db 50 %-os kedvezmény felhasználásával, nagycsaládosok (3 gyermektől), vakok, hallássérültek stb.

Bérlet árak:

dolgozó havi bérlet

0 – 5 km-ig

5940 Ft

5.1– 10 km-ig

9580 Ft

dolgozó félhavi bérlet

0 – 5 km-ig

2970 Ft

5.1– 10 km-ig

4790 Ft

A munkába járást szolgáló bérletjegyeknél a munkáltató által fizetendő költségtérítésről a 39/2010 (II.26.) Korm. rendelet intézkedik.

90 % kedvezményű havi bérlet

0 – 5 km-ig

595 Ft

5.1– 10 km-ig

960 Ft

90 % kedvezményű félhavi bérlet

0 – 5 km-ig

295 Ft

5.1– 10 km-ig

480 Ft

A kedvezményes bérlet vásárlására jogosult többek között a diákaz oktatási intézmény és lakóhelye között, a vak személy, a hallássérült személy stb.Nem jogosult kedvezményes bérlet vásárlására a nyugdíjas személy.

Természetesen nem változik a díjtalan utazás feltétele sem, azaz továbbra is díjtalanul utazhatnak bármely Szolgáltató járművein többek közt a 65. életévüket betöltött személyek, a 6 év alatti gyermekek stb.

Menetjegy, bérletjegyváltási lehetőség:

Helyi menetjegyés bérlet váltása az autóbusz-állomás(Szentendre, Pomáz,Újpest-Városkapu)pénztáránál, illetve aHommKft.autóbuszain az autóbusz vezetőjénél lehetséges. AVolánbusz Zrt.által közlekedtetett néhány helyi járat csakaHommKft. által kibocsátottbérlettel, vagy korábban az elővételi pénztárban megvásárolt, szintén aHommKft. által kibocsátottmenetjeggyel vehető igénybe.

Helyközi menetjegy váltása az autóbusz-állomáson a jegykiadó automatánál és a pénztárnál, illetve aVolánbusz Zrt.autóbuszain az autóbusz vezetőjénél lehetséges.

Átmeneti szabályok:

A november hónapra megváltott bérletjegyek lejáratukig változatlan feltételekkel érvényesek.

Az előre megváltott és fel nem használt helyi ún. tömbös menetjegyek 2012. december31-ig kezelési költség felszámítása nélkül visszaválthatók.

Kérjük,válassza a helyi járatainkat!A színvonalas közösségi közlekedésminden lakos érdeke, és remélhetőleg egy mindenki számára megelégedettséget nyújtó buszközlekedéssel lesz gazdagabbvárosunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.