Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 18. 18:58, kedd | Belföld
Forrás: dehir.hu | Czellár Anikó

Ön odaadná egyik veséjét a barátjának? Egy debreceni férfi megtette!

Ön odaadná egyik veséjét a barátjának? Egy debreceni férfi megtette!

Zsoldos Péter, aki adta és Varga Tamás, aki kapta.
Debrecen - Barátja adott vesét egy debreceni férfinak. A szervét felajánló férfi nem akarta, hogy barátja fia apa nélkül nőjön fel.

Varga Tamást csütörtökön műtötték, az orvosok szerint jól van. Barátja, Zsoldos Péter, adta oda neki az egyik veséjét. Péter a Debrecen Televíziónak elmondta: két éve derült ki, hogy Tamás súlyos vesebeteg. Mikor az intenzív osztályra került, Péter számára magától értetődő volt, hogy felajánlja szervét a barátjának, aki egy kisfiú édesapja. - Nem akartam, hogy a gyerek apa nélkül nőjön fel. Egy sms-ben elküldtem neki a vércsoportomat és visszaküldte, hogy nekem is. Onnantól kezdve vizsgáltak és ez lett az eredménye – mondta el Zsoldos Péter.

Úgy tűnik, a műtét után minden rendben van. Az operációt laparoszkópos technikával végezték. A veséjét felajánló férfi pár nap múlva elhagyhatja a klinikát. A szervátültetésen átesett Tamásnak viszont még legalább két hétig maradni kell.

- Az immunrendszerét gyengítjük gyógyszerekkel, hogy a beültetett vesét befogadja. A gyógyszeres szint beállítása időt vesz igénybe. Általánosságban egy-két hetet szoktak bent feküdni a betegek, ő is ezt fogja megtenni. Meg kell tanulnia a gyógyszereit, hogy otthon magának tudja adni – mondta el az utókezelés részleteit Nemes Balázs, a Debreceni Egyetem Transzplantációs Tanszékének vezetője.

Az országban idén tizenhárom élődonoros veseátültetést végeztek, ebből kettőt Debrecenben. A cél az, hogy havi rendszerességgel végezzenek ilyen műtéteket a klinikán. Magyarországon jelenleg több mint ezren várnak vesére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk