Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Szeptember 26. 14:06, péntek | Helyi
Forrás: ITE

Ősszel is hordjunk napszemüveget!

Ősszel is hordjunk napszemüveget!

Ősszel ugyan már kevesebb napsütésre van kilátás, ám a nap káros sugarai éppen úgy károsíthatják szemünket, mint nyáron. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos, hogy ősszel se tegyük le a napszemüveget.

Miért fontos?
A nap káros sugarai romboló hatással lehetnek a szemeinkre, miközben a sugárzás hatása csak évekkel később jelentkezik. Válasszunk olyan napszemüveget, amely oldalt is zárt, és eléggé nagy lencsével rendelkezik, hiszen így oldalt sem tudnak szemünkhöz érni a káros sugarak.

Fontos, hogy napszemüvegünk megfelelő UV-szűrővel legyen ellátva, legjobb, ha optikában vásároljuk, ahol biztosak lehetünk benne, hogy azt vesszük, ami rá van írva. Kerüljük el az aluljárókban, piacokon, kétes üzletekben történő napszemüveg vásárlást, hiszen ezek sok esetben nincsenek megfelelő UV védelemmel ellátva. Ragaszkodjunk hozzá, hogy a szemüveg a legalább 400 nanométernél hosszabb sugarakat szűrje ki.

Ez a divat idén ősszel és télen
A divatcégek kifutóin egy re-másra jelennek meg a divatos napszemüvegek, amelyek igen széles skálán mozognak. A napszemüvegek mellett a szemüvegek divatja is változik, így azokat is alakíthatjuk a mai divathoz. Régi igazság, hogy a szemüveg öltöztet, sok esetben előfordul, hogy a jó szemmel rendelkezők is hordanak szemüveget a divat kedvéért. Hordhatjuk tehát öltözetünk kiegészítőjeként, hogy még inkább modernek, stílusosak és divatosak lehessünk.
Idén ősszel nyerőek a különböző geometrikus formák, melyek lehetnek négy- vagy ötszögletesek, és színben is nagy változatosságot mutatnak. A lencse színe lehet egészen sötét, világos, de divat az is, amit átmenetesen színeztek. Mindegyikre igaz azonban, hogy nagyok, eltakarják a fél arcot, és a sarkai lekerekítettek, és nagyon menőek a vastag, színes keretek. Figyeljünk oda arra, hogy a lencse színe, vagy a napszemüveg stílusa illeszkedjen az öltözetünkhöz, ellenkező esetben éppen az ellentétes hatást fogja kiváltani, mint amit szeretnénk.

Milyen archoz milyen napszemüveg illik?
Mivel egyre nagyobb a választék a napszemüveg-piacon, ezért nem könnyű eldönteni, hogy kinek mi áll jól, melyik archoz, milyen napszemüveget válasszunk. Egyre inkább úgy látszik, hogy ez az emberek többségét nem is igazán érdekli, hiszen gyakorlatilag mindenki mindent visel, már-már függetlenül attól, hogy jól áll-e az arcához az adott napszemüveg vagy sem. Azt kell mondanunk ugyanakkor, hogy egy jó napszemüveg ára nem éppen alacsony, ezért célszerű olyat választani, ami jól is áll, és akár több éven keresztül is hordható. Így ha mégis odafigyelnénk arra, kinek melyik napszemüveg áll jól, akkor álljon itt néhány jótanács:

- A kerek archoz a szigorúbb hatású keretek mennek, melyek előkelőséget sugároznak, így jók lehetnek a szögletes keretek, melyek kontúrt jelentenek a kerek arcnak. Célszerű kerülni a lekerekített, lágy, íves kereteket.

- A szögletes archoz éppen ellenkezőleg: a lekerekített formák mennek, melyek lágyítják az arc határozott vonalait. Jó lehet a keret nélküli szemüveg is.

- Az ovális archoz van talán a legszélesebb választék, hiszen gyakorlatilag mindegyik keret jól áll. Talán csak a túl kicsi, vagy az arcon túlnyúló kereteket célszerű elkerülni.

- A hosszúkás archoz olyan szemüvegkeretet válasszunk, amely nem nyújtja tovább az arcot, hanem inkább megtöri a hosszúságát. Próbálkozzunk az ovális keretekkel vagy a keret nélküli modellekkel!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése