Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 19. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Összevissza ver a szíve? Lehet, magasvérnyomás okozza

Összevissza ver a szíve? Lehet, magasvérnyomás okozza

Szinte nincs is olyan ember, akinek hébe-hóba ne verne kissé szabálytalanul a szíve.

Ezt kiválthatja stressz, megerőltető edzés, endokrin betegségek, azonban nagyon gyakran hipertóniát jele - figyelmeztet dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

Mikor beszélünk a szívritmuszavarról?

Szívritmuszavarról – vagy más néven arrhytmia-ról- akkor beszélünk, amikor a szív dobogásának üteme megváltozik, mivel az ezt irányító elektromos tevékenységek nem működnek megfelelően. Legjellemzőbb tünetei a túl gyorsan, vagy lassan verő szív, nehézlégzés, légszomj, szédülés, mellkasi fájdalom. Bár sokan úgy gondolják, a ritmuszavar ijesztő és könnyen felismerhető, azonban nem ritka, amikor semmilyen panaszt nem okoz, és csak kivizsgálás alkalmával lehet megtudni.

A mögöttes okokra mindenképp érdemes fényt deríteni, hiszen sokszor egy alap betegséghez társul, amit ha megfelelően kezelnek, a szívritmuszavar is normalizálódik.

Kezeletlen magas vérnyomás is okozhatja

Mivel a magas vérnyomás jellemzően nem jár tünetekkel, sokszor csak a szövődmények okozta panaszok miatt derül ki a probléma, mivel a kezeletlen hipertónia fokozza a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

„A ritmuszavar sajnos gyakran lehet a hipertónia velejárója, szövődménye, ugyanis előfordulhat, hogy a tartós magas vérnyomás hatására a bal kamra izomzata megvastagszik. Egy idő után az izomtömeg növekedése oda vezet, hogy elégtelen lesz a terület vérellátása, ami ritmuszavart okoz. A másik lehetséges szövődmény hipertónia esetén a szív ereinek érelmeszesedése, melynek következménye érszűkület, vérellátási zavar, illetve arrhytmia lehet. A ritmuszavarok hátterében talán ez a leggyakoribb ok.

Fontos továbbá tudni, hogy a szívelégtelenség, a magas vérnyomás kezelésében alkalmazott egyes gyógyszerek ismert mellékhatása, de okozhatja még a pajzsmirigy túlzott működése is, ami egyben hipertóniához is vezet” - mondja dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

Összességében tehát fontos, hogy szabálytalan szívműködés, szívdobogás, kihagyás esetén mindenképpen forduljon orvoshoz! Az idejében felfedezett és kezelt magas vérnyomás meg tudja előzni a súlyosabb ritmusproblémák kialakulását. Továbbá akinek hipertóniája van, az évente legalább egyszer, panaszmentes esetben is menjen el kontrollra! Ez tartalmazza az orvosi vizsgálatot, szemfenéki kontrollt, EKG-t és alapvető laboratóriumi vizsgálatokat.

Az átmeneti ritmuszavarok és vérnyomáskiugrások felismerésében mindezeken túl segít a 24 órás, otthon hordható EKG és vérnyomásmérő, melyek felhelyezését és kiértékelését szakorvosi központok végzik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk