Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Július 02. 07:19, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Öt és félmillió forint gyűlt össze szíriai keresztény gyerekek megsegítésére

Öt és félmillió forint gyűlt össze szíriai keresztény gyerekek megsegítésére

Mintegy 5,7 millió forint gyűlt össze a Magyar családok a damaszkuszi keresztény gyermekekért elnevezésű akcióban.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége által indított gyűjtés vasárnap este gálaelőadással zárult a budapesti Turay Ida Színházban.

A magyar családok által felajánlott összeggel a fiatalok nyári táborozását segítik Szíria egy biztonságos zónájában. Az összegyűlt összeget átutalják Naim Gharbinak, a damaszkuszi görögkatolikus patriarchátus parókusának, aki a tábort szervezi.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a gálát megnyitó beszédében elmondta, Szíriában hét éve pusztít a háború, az ország fővárosában pedig több mint fél éven keresztül ostromállapot uralkodott. A világ második legősibb keresztény közösségének otthont adó Kelet-Damaszkuszba, ahova az elmúlt években tömegesen érkeztek a belső menekültek is, több ezer rakéta csapódott be.

"Naim Gharbi küldetése lett, hogy lelki erejével, kitartásával és bátorságával segítse a Damaszkuszba menekülő keresztényeket és főként a leginkább rászorulókat, a gyerekeket és a fogyatékkal élőket" - emelte ki az államtitkár.

A damaszkuszi görögkatolikus patriarchátus parókusa ezer gyerek, köztük száz fogyatékkal élő számára szervez nyári táborokat Szíria biztonságos területein, hogy legalább néhány napra elfelejthessék a háború borzalmait és azok lehessenek, amik, gyerekek - tette hozzá.

A tábor anyagi támogatására indult gyűjtés zárásaként rendezett vasárnapi gála megvalósítására magyar művészcsaládok fogtak össze, a zenés műsor számos fellépője között volt Hűvösvölgyi Ildikó, Kisfaludy Zsófia, Sáfár Mónika és Papadimitriu Athina is. A musicalslágerektől kezdve az operettig, táncig, komolyzene és modern zene is szerepelt a műsoron.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége a jótékonysági adománygyűjtést márciusban indította Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet főmunkatársának kezdeményezésére. Az összeget a következő hetekben utalják át Naim Gharbinak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során