Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Október 03. 08:04, csütörtök | Helyi

„Csend” - Interaktív kiállításmegnyitó az Ur Eleonóra Batik Galériában

„Csend” - Interaktív kiállításmegnyitó az Ur Eleonóra Batik Galériában

Rendhagyó módon nyílt meg Ur Eleonóra és Kelemen Ágnes új, közös kiállítása: elsőként egymást kérdezték a másik művészi hitvallásáról, majd a nézők meséket és verseket azonosíthattak be egy-egy kiállított művel.

A fenti címet adta a két művésznő az Ur Eleonóra Batik Galéria új kiállításának, amelyt oly módon nyitottak meg, hogy egymásnak tettek fel kérdéseket. Például arról, hogy honnan volt az indíttatás a művészeti pályára, honnan jön az ihlet egy-egy alkotáshoz, mi volt a kedvenc gyermekkori játékuk, vagy hogy miért éppen azt a művészi technikát választotta a másik, amely módon alkot.

Kelemen Ágnes: „Bújj elő” – „Csend” – „Vadnak születtem”

Ur Eleonóráról megtudhattuk, hogy sokáig „csak” feleség és családanya volt, majd egy betegség ébresztette rá arra, hogy a teste azt üzeni, nincs minden rendben vele lelkileg. Elgondolkodott azon, hogy mi hiányzik az életéből, s rájött, hogy szüksége van arra, hogy a benne szunnyadó alkotási vágyát továbbra is megélhesse. Így újra visszatért az indonéz eredetű batikoláshoz, ahhoz az ősi, kétezer éves textilfestő eljáráshoz, amelyben megtalálta a saját művészeti stílusát.

Kelemen Ágnes: „Engedd el” – Ur Eleonóra: „Turmalin”

„Festményeimen az élet – szemnek olykor láthatatlan, mégis jelenlevő – kisugárzását, s a természet merész színkavalkádját mesélem minduntalan. A batikfestés esetlegessége és lassú meditatív kibontakozása ejtette rabul szívemet. Példaképem Amrita Sher-Gill és Frida Kahlo. Mindkét nő úttörő volt életében, útjukat önállóan, a kor iskolai keretein kívül járták, és érzéseiket a színek és formák nyelvén énekelték, máshoz nem foghatóan. Képeimmel közvetítek Ég és Föld között, s mindenkinek üzenem: legyünk nyitottak a világra és befogadóak az új iránt!” – vallja Ur Eleonóra.

Ur Eleonóra: „Anya archetípus: Korall” (baloldalon) – „Bölcs asszony archetípus: Akvamarin” (jobboldalon)

A batikolást egyetlen művészeti intézményben sem oktatják Magyarországon, de Eleonóra gyermek- és felnőtt tanfolyamokon is tanítja. (A tanfolyam iránt érdeklődők az ureleonora.com honlapon találnak további tudnivalókat.)

Kelemen Ágnes: „Kékszakáll” – „Álmatlanság”

Kelemen Ágnes - aki szintén anya, és a hétköznapjai ugyanolyan teendőkkel vannak teli, mint mindenki másnak - arról mesélt, hogy az ő festményeihez gyakran egy-egy olyan érzelem adja az ihletet, amelyet nem tud megélni, s így azok a festményeiben jelennek meg. Amióta pedig fest, azóta teljesen más szemmel látja a világot, legyen szó a kert szépségeiről vagy az emberi jellemekről.

A kiállítás 2019. október 31-ig tekinthető meg az Ur Eleonóra Batik Galériában (Szentendre, Dumtsa Jenő u. 15.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.