Városlista
2021. január 21, csütörtök - Ágnes

Hírek

2014. Március 19. 10:18, szerda | Helyi
Forrás: Ferenczy Múzeum

A Válságban élni - Hamvas Béla című kiállítás záróprogramja

A Válságban élni - Hamvas Béla című kiállítás záróprogramja

A Válságban élni - Hamvas Béla című kiállítás záróprogramját rendezi meg vasárnap az Ars&Vita Alapítvány és a Ferenczy Múzeum a Karnevál jegyében.

Helyszín: Szentendrei Képtár (Fő tér 2-5.)
Időpont: 2014. március 23., vasárnap 16 óra
Szentendrei Képtár
A záróeseményen Hamvas Béla műveiből Kertész József olvas fel, majd meghallgatjuk Schumann Carneval op. 9 zongoraművét.

Dúl Antal, a Hamvas életmű jogutódja és kiadója a Karneval 1997-es kiadásának utószavában a következőket írja:
„A beavató regény fogalmát hiába keressük az irodalomtudomány kézikönyveiben. A terminus technicus életre hívója Hamvas Béla Karnevál-ja. A szellemi beavatás
A tudat színvonalának felemelését jelenti. A regény hét könyve e tudatátalakítás (beavatás) hét fokozata. A Karneval első változatát (akkor még Ördöngősök címmel, Schumann Carnavaljának tételcímei szerint tagolva) Hamvas harmincegyéves fővel veti papírra, de művével nem elégedett. „Ezt a regényt ötvenéves koromban fogom megírni” mondogatja évekig. És valóban, 1948-ban, ötvenegy évesen, miután b-listázzák, kényszernyugdíjazzák és a publikálás lehetőségétől eltiltják, a helyzet kivételesen ideális arra, hogy ”a lélek csodálatos változásainak sorskatalógus”-át összeállítsa. Szentendrén, bérelt szobákban ír, és három év múltán, 1951-ben művét befejezi.”

A mű azonban az ismert politikai viszonyok miatt, csak 1985-ben, 34 évvel később, 17 évvel a szerző halála után jelenhetett meg,

Schumann Carnaval-ja, Apró jelenetek négy hangra, Op. 9. Az 1834-1835-ben keletkezett kompozició a szerző legnépszerűbb zongora darabja.
A ciklikus mű alapja néhány szimbólikus jelentőségű hangból álló téma. A tánckarekterű, álarcos mulatságra emlékeztető darab sorra felvonultatja a comedia dell’arte hagyományos figuráit - Pierrot, Arlequin, Eusebius, Florestan, Cocotte, Esterella -bemutatva rokonságát a számtalan, groteszk maszkot viselő figurákban nyüzsgő hamvasi Karnevállal.

A rendezvény a kiállítás belépőjegyével látogatható, mely ezen a napon érvényes a Ferenczy Múzeum, a MűvészetMalom és a Kovács Margit Múzeum kiállításaira is.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 21. 14:06, csütörtök | Belföld

Kiskorúakat raboltak ki Szombathelyen

Felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettével vádol a Szombathelyi Járási Ügyészség két férfit, aki 2020 júliusában kiskorú sértetteket rabolt ki és bántalmazott a vasi megyeszékhely főterén

2021. Január 21. 13:05, csütörtök | Külföld

Verekedő migránsok sebesítettek meg két rendőrt Boszniában

Verekedés tört ki a boszniai főváros közelében fekvő migránstáborban, az illegális bevándorlók két rendőrt is megsebesítettek, valamint rendőrautókat rongáltak meg - közölték a boszniai hatóságok csütörtökön.

2021. Január 21. 12:24, csütörtök | Külföld

Négyre emelkedett a madridi házrobbanás halálos áldozatainak száma

Négyre emelkedett a szerdai madridi házrobbanás halálos áldozatainak száma, miután a baleset egyetlen súlyos sérültje éjjel elhunyt a kórházban - közölték a hatóságok csütörtökön.

2021. Január 21. 12:23, csütörtök | Belföld

Sikeres volt egy koronavírusos kismama műtüdőkezelése Budapesten

Sikeres volt egy koronavírusos kismama műtüdőkezelése, a 34 éves nő hetven nap után elhagyhatta a Semmelweis Egyetem (SE) klinikáját - tájékoztatta az intézmény csütörtökön az MTI-t.