Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. November 12. 09:17, szerda | Helyi

Egy pillanatnyi ragyogás – Az én Szentendrém

Egy pillanatnyi ragyogás – Az én Szentendrém

Folytatja a PMK Az én Szentendrém című helytörténeti vetélkedő kapcsán érkezett érdekes írások közti szemezgetést.

Térképükkel a Fő téren tanácstalanul nézelődő turistapártól kérdeztem néhány hete, hogy hová akarnak eljutni. Történelmi emlékeket szerettek volna megnézni, és érdekes kiállításokat. Mit javasoljak elsőként? – merengtem a bőséges kínálat tudatában. Ám a templomokat nem találták elég réginek, a római kőtárat pedig elég látványosnak. Van ilyen, kezdjék hát a múzeumokkal! „Szentendre is the city of the painters. Czóbel, Ámos, Barcsay, Vajda, Kmetty…” „Are they all local artists?” Igen, helyi kötődésű alkotók, a város büszkeségei, de országszerte ismertek, sőt némelyikük nemzetközileg jegyzett. „Imre Amos was a friend of Chagall and their pictures are similar sometimes.” (Csúsztattam kicsit.) „Many of these artists studied in Paris”, de éreztem, hogy hivatkozási alapnak ez kevés. Hogyan meséljem el, hogy hányan jöttek megnézni a Malomba a Czóbel-kiállítást a határokon túlról is? Vagy azt, amikor Vajda Lajos művészetét nemrég György Péter nevezte európai jelentőségűnek a múzeumban tartott tárlatvezetésén? S egyáltalán: Európa, az már valami? Nemzetközi tekintélyekhez vagy népszerű személyekhez kell mérnünk festőinket a jó reklámhoz, mert már egy önálló (kis) múzeum sem jelent garanciát? Vagy minden városnak megvannak a maga művészei, s Szentendre csak a helyiek számára több, mint egy turistapihenő Visegrád felé menet, ahol egy (fél) órányi kellemes sétát érdemes tenni a Bogdányi utca szuvenírgiccsei közt? Ha jó idő van.

Szentendrei szelfi Jakov Ignjatovity szerb íróval

Ők nem futnak össze Németh Gáborral a Sparban, a Charlotte macskáját simogató Waszlavik Lászlóval, vagy efZámbóval a lakótelepi pékségben, s nem is értenék, hogy mit jelentett a Bizottság együttes, s milyen máig élő hatása van. Milyen öröm látni, hogy Szulovszky Joninak, „a Dunakanyar legjobb gitárosának” fiai is zenélnek, és rendszeresen koncerteznek a Barlangban! Persze, ők nem látták a Duna-partra rondított mobilgát előzetes látványterveit sem. A Bükkös-patak mentén eltekerő kerékpárosok morfondírozhatnak csak azon, hogy a valóban védelmet adó, új gát szürkeségét miért nem próbálják eltüntetni iskolások „festményeivel” ugyanúgy, mint a piac mellett, a 11-es alatti falnál. Pedig büszkén mutogathatnák szüleik a korzón csemetéik pingálmányait. De a viszonylag kicsi felület miatt lehetne akár egy időnként megújuló kiállítás is, hogy újabb és újabb ifjú jelentkezők mutathassák meg magukat. Mint a Templomdomb falaira kiakasztott képeikkel tették egykor a zsűrizés nélkül kiállítók.

A felfelé vezető sikátoroktól elgyengülök, persze. A szívmelengető érzést pedig erősíti a Kedves kávézó neve éppúgy, mint a lángososnál – félúton megpihenve a „csúcstámadás” előtt – vásárolható finom palacsinták. Fent szuszogva szertenézek, s meglelém honom a hazában. A kilátás is cáfolja, hogy csupán Cservenkáné Patyomkin-faluja lenne ez a városok közt nem túl nagy lakosszámmal bíró település. (Csak azt az építményadót tudnám feledni!) Bár a Pestre tartó, hajnali, tömött HÉV-ek szemlélői azt feltételezhetnék, csak ez is csak egy alvóváros az agglomerációban, ám Budapest közelsége előnyt és hátrányt egyaránt jelent. Hiszen egy óra alatt bárhová el lehet jutni a fővárosba tömegközlekedéssel is – milyen helyi kínálat versenyezhetne ezzel? És mégis. Megtelnek a csak helybeliek által ismert kis kávézók, de a színházterem szintén. A „Szeresd Szentendrét!” programjai is rendkívül népszerűek (voltak) a középkorúak körében. Új generációk nőnek fel, akik majd ugyancsak kötődni fognak lakhelyükhöz, ha ezt most még nem is vallanák be. Hiszen rabul ejt a környezet. Előre hát, Ulcisia castra farkasai!

Klein László

Korábbi írás - Luxemburgból Magyarországra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.