Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Január 31. 21:37, kedd | Helyi
Forrás: szentendre.hu

Piros riasztás van érvényben Szentendrén is! Nagyon csúsznak az utak!

Piros riasztás van érvényben Szentendrén is! Nagyon csúsznak az utak!

Az elrendelhető legmagasabb, piros riasztás van érvényben Pest megyében, így Szentendrén is az ónos eső miatt. Az OMSZ kedd délelőtt 13 megyére rendelt el piros vagy narancs riasztást.

Egy hidegörvény közelíti meg térségünket, hatására tartós ónos eső és havazás is várható. A lehulló csapadékmennyiség meghaladhatja az 1 mm-t, illetve akár 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat. Az utak rendkívül síkosak és balesetveszélyesek, óvatosan közlekedjünk!

A VSZ Zrt. munkatársai már a kora reggeli órákban megkezdték a város több pontján az utak, járdák síkosságmentesítését elősózással.

Hiába a folyamatos síkosságmentesítés és az esetlegesen kiszórt érdesítő anyagok, az ónos eső lemossa a burkolatról a szóróanyagot így csak késleltetni tudják a síkosság kialakulását. Nagy havazás esetén időszakosan téliesek lehetnek az útviszonyok, mivel egy munkagép 2–4 óra alatt tudja a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat elvégezni. Ennyi idő alatt folyamatos csapadék-utánpótlás mellett újra havasak, hókásásak, latyakosak lehetnek az utak.
Az ónos eső még nagyobb gondot okozhat szerdán: Pest megyében a várható tartós, többórás ónos eső miatt harmadfokú, piros riasztás lesz érvényben. A várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 5 millimétert. Szerda éjfélig Pest megye északi részein hullhat nagyobb mennyiségű hó.
A megváltozott útviszonyoknak megfelelően gyalogosan nagyon óvatosan közlekedjünk, csak nagyon indokolt esetben üljünk gépkocsiba, vezetés közben ügyeljünk a mérsékelt sebességre és a nagyobb követési távolságra! A hideg időben a csapadék ráfagyhat a fák ágaira – növelve azok súlyát –, így számolni kell az ágak, gallyak letörésével. Fontos, hogy a parkolóhelyet, a járdán való közlekedést úgy válasszuk meg, hogy az esetlegesen lehulló ágak személyi sérülést és anyagi kárt ne okozzanak.
Figyeljünk egymásra, kérjük a lakosságot az ingatlanjaik előtt a járdák síkosságmentesítésére!

OMSZ
Közlekedjünk az időjárásnak megfelelően!
Baleset-megelőzési felhívás a rendőrségtől

Az időjárási változásokra a legtöbb ember érzékeny. Az életkor előrehaladtával egyre érzékenyebben reagálunk a frontokra, az időjárás-változásokra. Ennek oka, hogy idősebb korban a belső folyamatok lassabban játszódnak le, a test már nem képes olyan gyorsan alkalmazkodni a változásokhoz, mint korábban. Alvási zavarok, idegesség, kimerültség, feledékenység, levertség, depresszió, szív- és keringési zavarok, szédülés és légzési problémák léphetnek fel.

A meleg frontra érzékenyek alapvetően ingerlékenyek, fáradékonyak, kábultak, magasabb a pulzusszámuk, emelkedhet a vérnyomásuk, s ez a közúti balesetek gyakoriságára is hatással van (önuralom elvesztése, illetve meggondolatlan, agresszív, durva szabályszegések elkövetése stb.). Ezért meleg front idején az átlagosnál nagyobb türelemre, óvatosságra, s az önuralom megtartására van szükség a balesetek elkerülése érdekében.

Ezzel szemben a hidegfront megérkezése nyugodtabbá, feszültségmentessé teszi az emberi pszichét, csökken az ingerlékenység, lelassulnak a reflexek, s az állandó álmosságérzet, valamint a fejfájás, nehézkes gondolkodás is gyakori jellemzők. Mindezek következtében hidegfront esetén gyakoribbak azok a közúti balesetek, melyek az emberi figyelmetlenségre, a hibás helyzetfelismerésre, a késedelmes reakciókra vezethetők vissza.

A közlekedési balesetek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az időjárási változások, a meleg- és hidegfront hatásaival, s mindenkor ennek tudatában közlekedjünk.
A passzív biztonsági eszközök – alapvetően a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer, bukósisak, védősisak stb. – használata kiemelten fontos a közúti tragédiák megelőzése céljából.

Szentendrei Rendőrkapitányság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.