Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2019. Június 27. 07:12, csütörtök | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Putyin és Trump egyórás különtalálkozót tart Oszakában

Putyin és Trump egyórás különtalálkozót tart Oszakában

Egyórás találkozót tart pénteken Oszakában Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök a G20-csoport csúcstalálkozója alkalmából

- jelentette be Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója szerdán Moszkvában újságíróknak nyilatkozva.

Usakov közölte, hogy a Putyin-Trump-különtalálkozó helyi idő szerint 14 órakor (közép-európai idő szerint 7 órakor) lesz, a G20-csúcs második munkaülése pedig 15 órakor kezdődik.

Hozzátette, hogy a találkozó helyszínét a vezetői megbeszélésekre szánt helyiségek közül az amerikai fél választotta ki. A találkozó napirendjét a két elnök maga fogja meghatározni.

Usakov szerint a megvitatandó kérdések között lesz a kétoldalú kapcsolatok általános állapota, a hadászati stabilitás, a regionális konfliktusok - Szíria, Afganisztán, Ukrajna, Venezuela és más témák. Szíriával kapcsolatban szavai szerint a két vezető áttekinti az általános helyzetet, valamint a szíriai "irányban folytatandó közös munka kérdéseit".

Emlékeztetett, hogy Moszkva következetesen gyakorlatias és konstruktív viszonyra törekszik Washingtonnal, arra, hogy helyreállítsa az együttműködést az egyenjogúság és a kölcsönös tisztelet elve alapján. Mont mondta, az orosz félben aggályokat vált ki az Egyesült Államoknak az elsőként az amerikai fél részéről felfüggesztett, a szárazföldi telepítésű, közepes- és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló (INF-), valamint a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött, 2021-ben lejáró START-3 szerződéssel kapcsolatos magatartása.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szerdai moszkvai sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok kezdi belátni: értelmetlenek az arra irányuló kísérletek, hogy rákényszerítse Moszkvát önálló külpolitikai álláspontjának feladására. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes úgy vélekedett, hogy John Bolton amerikai, Nyikolaj Patrusev orosz és Meir Ben Sabat izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó keddi jeruzsálemi megbeszéléseinek eredményei nagyban hozzá fognak járulni a tervezett Putyin-Trump-különtalálkozó sikeréhez.

Usakov közölte, hogy pénteken helyi idő szerint késő délután Putyin találkozik majd Theresa May brit miniszterelnökkel is. A Kreml külügyi kulcsembere fontosnak nevezte a megbeszélést, és azt mondta, hogy Moszkva üdvözölné, ha megtalálnák a módját a kétoldalú viszony rendezésének.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez