Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 04. 08:13, kedd | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter / MTI / MTI Fotó: Kovács Attila

Rekordárvízben debütál a szentendrei mobilgát - VIDEÓ

Rekordárvízben debütál a szentendrei mobilgát - VIDEÓ

Elsőfokú árvízvédelmi készültség van Szentendrén. A 2006-os árvíz szintjét is elérheti a mostani áradás. Várhatóan pénteken tetőzik a Duna a városnál, a belvárost első alkalommal védi a mobilfal.

Elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe hétfőn a szentendrei Duna szakaszon, így elkezdődött a mobil árvízvédelmi fal építése, amely a belvárost védi az áradástól. A munkálatok még kedden is zajlanak. Kádár Kristóf, a Polgármesteri Hivatal kommunikációs referense kifejtette, először kerülhet éles helyzetbe az új mobilgát, amely a terheléses próbát már sikerrel vette. A 333 méter hosszúságban felépülő mobil védelmi rendszer teljes magassága a mértékadó árvízszint fölött 1,35 méterrel végződik.

Ez a 2006-os árvíz szintjét mintegy 70 centiméterrel haladja meg, és szükség esetén tovább magasítható" - tette hozzá.

Szentendrén péntek este tetőzhet a Duna, a folyó vízállása a várakozások szerint – mintegy 7,5 méterrel – a 2006-os szint közelében lesz.

Hétfőn 13 órától ülésezett a város Árvízvédelmi Koordinációs Munkacsoportja, melyen jelen voltak a védekezéssel kapcsolatban érintett szervezetek képviselői (katasztrófavédelem, VSZ Zrt., Járási Kormányhivatal, DMRV, Swietelsky-KÖTIVIÉP’B Konzorcium, rendőrség), a Polgármesteri Hivatal munkatársai mellett a város vezetői is. A szakemberek arról tájékoztattak, hogy jelenlegi adatok szerint elegendő 1 méteres magasságig összeszerelni a mobil falat.

Rekordárvízben debütál a szentendrei mobilgát

A mobilfal csak egy része az új gátnak, amely 2,5 kilométer hosszú, a további szakaszon a kivitelező Swietelsky-KÖTIVIÉP'B Konzorcium munkatársai védekezésre alkalmas állapotba hozták a munkaterületet.

Varjú Lajos a kivitelező konzorcium projektvezető helyettese arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a szükséges intézkedéseket megtették, a levonuló árhullám biztonsággal elvezethető, a Péter Pál utcától a Bem utcáig tartó „mobil” szakasz biztonságos, a többi szakaszon a Havaria-tervnek megfelelő eszközökkel védekeznek.

Kádár Kristóf hozzáfűzte: a városi déli része egy korábbi projektnek köszönhetően már biztonságban van. A kommunikációs vezető kitért arra is, hogy Szentendre önállóan védekezik, abban a Városi Szolgáltató Zrt. munkatársain kívül az önkéntes tűzoltóság, a polgárőrség munkatársai is részt vesznek, s ha kell, a lakosság is bekapcsolódik a munkába azoknál a szakaszoknál - a természetes ártereknél -, ahol nincs megfelelően kiépült védvonal.

Szentendrén az árvíz várhatóan eléri a 750 centiméteres magasságot, aminek köszönhetően a folyó elönti majd a Pap-sziget környékét.

Szentendrei árvíz felhívás

Védekezési feladatok:
a VSZ Zrt. telephelyén 10000 homokzsákot töltenek meg a védekezéshez, melyhez várják a segítő kezeket

a gát kivitelezője kedd estére helyreállítja minden szakaszon a védképességet (a mobil árvízvédelmi fal összeszerelése, a Bükkös patak menti 4-es szakaszon töltésmagasítás homokzsákkal, átereszek lezárása a munkaterületen)

a VSZ Zrt. feladatai: a Fürdő utcai zsilipnél ellennyomó medence építés, az alacsonyabban fekvő területeken a Bükkös patak mentén szivárgás elleni védekezés, a volt kaszinónál homokzsákból gátépítés a parkolóban, a Dera patak zsilipjének lezárása, a Sztaravoda patak mentén a vízbefolyás megakadályozása

kedd délelőtt Pintér Ádám önkormányzati képviselő, Varju Lajos árvízvédelmi szakember (KÖTIVIÉP’B) és Jámbor Ferenc tűzoltóparancsnok bejárja a Papszigeti út környékét, hogy megállapítsák az ésszerű védekezés mértékét a város utolsó védtelenül maradt árvizes lakóövezetében, ahol a lakók már elkezdték a felkészülést a magas vízállásra

Szentendre mellett természetesen zajlik a védekezés Budakalászon, Leányfalun, Tahitótfaluban, Kisorosziban és Szigetmonostoron is, mindenhol várják az önkéntes homokzsákozókat.

Már a kompok sem közlekednek a Dunakanyarban
Hétfőtől nem közlekednek a kompok a Duna magas vízállása miatt Szob és Pilismarót, valamint Visegrád és Nagymaros között - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t. Pécsi Norbert közlése szerint a kompközlekedést reggel 8 órától szüneteltetik addig, amíg azt az árvízi helyzet indokolja. A további leállásokról, illetve az aktuális közlekedési információkról az Útinform honlapján lehet bővebb információkat szerezni – tette hozzá a szóvivő. A Visegrád és Nagymaros között járó kompot üzemeltető cég, az Atlantis Visegrád Club Kft. az MTI érdeklődésére közölte, hogy a leállás (egy irányban) napi 18 járatot érint. Jelentős forgalomkieséssel számolnak, vasárnap például a járműveken kívül 800 utast szállítottak. Egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a kényszerszünet, információjuk szerint ugyanis az ár igen lassan vonul le a folyón, így valószínű, hogy még a jövő héten sem lehet komppal átkelni a Dunán Visegrád és Nagymaros között - tették hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.