Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2017. Szeptember 14. 12:51, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Rekordon a terrorgyanúval őrizetbe vettek száma Nagy-Britanniában

Rekordon a terrorgyanúval őrizetbe vettek száma Nagy-Britanniában

Csaknem 70 százalékkal emelkedett és rekordot döntött a terrorizmushoz köthető bűncselekmények gyanújával Nagy-Britanniában őrizetbe vettek száma a júniussal zárult egy évben

- közölte csütörtökön ismertetett éves statisztikai összesítésében a brit belügyminisztérium. A 24 oldalas jelentés szerint a vizsgált tizenkét hónapban 379 embert vettek őrizetbe terrorgyanú alapján, 68 százalékkal többet, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. A kimutatás szerint ez a legmagasabb éves adat azóta, hogy a tárca 2001-ben elkezdte e statisztika rendszeres évenkénti összeállítását.


A tavaly júniussal zárult egy évben 226 őrizetbe vétel történt terrorizmushoz köthető bűncselekmények gyanújával.

A belügyminisztérium csütörtöki ismertetése szerint az idén júniusban véget ért tizenkét hónapban terrorgyanúval őrizetbe vett emberek közül eddig 123 - 32 százalék - ellen emeltek vádat, 189 embert - az őrizetbe vettek felét - vádemelés nélkül elengedtek.

Az idei első fél év végén 204 ember volt rács mögött - 78 százalékuk elítéltként, 22 százalékuk vizsgálati fogságban - terrorizmushoz kapcsolódó cselekmények miatt, 35 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A brit belügyminisztérium összesítése szerint 91 százalékuk szélsőséges iszlamista, 5 százalékuk szélsőjobboldali, 4 százalék "egyéb" szélsőséges nézeteket vallott.

Az idei év első felében három hónap alatt négy terrorcselekmény történt Nagy-Britanniában.

Március 22-én egy magányos támadó bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét, aki életét vesztette.

Ennek a merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége agyonlőtte a támadót.

Májusban egy manchesteri popkoncert helyszínén egy öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott, 22 embert, köztük hét gyermeket megölve.

Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt.

Ebben a támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.

A kiérkező fegyveres rendőri egység a három merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.

Néhány nappal később egy angol férfi furgonjával az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének tagjai közé hajtott. A merényletben egy ember meghalt, kilenc sérültet kórházba szállítottak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.