Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 04. 07:21, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Rendőri felvezetéssel érkeztek meg

Rendőri felvezetéssel érkeztek meg

Megérkezett Kaposvárra az a 120 Rippl-Rónai-kép, amely a festőóriás négy alkotói korszakát mutatja be. A 4 és fél milliárd forintra biztosított kiállítás augusztus 13-ától látható az Agóra Kulturális Központban.

Rendőri felvezetéssel érkezett meg Rippl-Rónai József 120 alkotása Kaposvárra. A képek biztosítási értéke meghaladja a 4,5 milliárd forintot. „Hat kamera figyeli a kiállítóteret. Az épület kívülről teljesen bekamerázva, éjjel-nappal figyelik és őrzik. Hihetetlen biztonsági feltételekkel bíró épület lett ez” – mondta Jágerné Katona Zsuzsa kulturális referens.

Az alkotásokat egyenként, óvatosan csomagolták ki. Az üvegkeretet egy speciális ragasztószalaggal védték. Érkeztek képek a pécsi és a szegedi múzeumból, a Magyar Nemzeti Galériából és számos magángyűjtőtől is.

Rippl-Rónai művein a kisváros életét mutatta be, Piacsek bácsi nyugdíjas erdész tanította például magyarul Rippl-Rónai feleségét.

A festőóriás kaposvári korszakából a Flox és Filox című képen kívül számos alkotás szerepel még a tárlaton. „A látogatók azt fogják felismerni, hogy egy rokonuk, egy ősük szerepel a képen, mert amikor Rippl-Rónai arcképet készített, nagyon törekedett a karakter lényegére” – fogalmazta meg Horváth János Milán, a kiállítás kurátora.

Rippl-Rónai idén ünnepelné 150. születésnapját, ezért Kaposvár neki szenteli ezt az évet. „Hozzá méltó kiállítást fogunk rendezni, aminek reméljük sokan csodájára járnak. Óriási értékről van szó, sok különlegesség van benne” – nyilatkozta Tóth István, Kaposvár alpolgármestere.

A tárlatot augusztus 13-án nyitják meg és év végéig lehet látogatni. (da)

hírTV

Címkék: kiállítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.