Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 24. 19:56, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Rendőri vezetők pere - A Rebisz volt műveletirányító tisztje tagadta bűnösségét

Rendőri vezetők pere - A Rebisz volt műveletirányító tisztje tagadta bűnösségét

A Magyar Televízió (MTV) székházának 2006-os ostromakor szolgálatban lévő M. Zoltán, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) volt műveletirányító tisztje kedden a Fővárosi Törvényszéken vallomásában azt mondta, nem érzi magát bűnösnek, bűncselekményt nem követett el.

A nyugállományú ezredes, a 2006-os őszi események miatt rendőri vezetők ellen indított per ötödrendű vádlottja felolvasta csaknem 70 oldalas vallomását, és kérdésekre is válaszolt. Hangsúlyozta, hogy a parancsnokai által adott utasításokat jogszerűen teljesítette, helyzetmegítélésükben teljes mértékben megbízott.
Mint elmondta, az összecsapásokban sok rendőrtársa megsérült, ő maga közvetlen életveszélyben volt, meg is sérült, és a mai napig nem tudta feldolgozni a történteket. Felszólalásában kifogásolta, hogy a katonai ügyész - megítélése szerint - rendkívüli módon leegyszerűsítve kezelte az ő szerepét.
Vallomásában elmondta, hogy a Baranya, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből csapatszolgálati kiképzésre Budapestre érkezett rendőrök bevetésére utasították felettesei. Mint fogalmazott, a vádirattal leírtakkal szemben nem "kirendelő" volt, hanem a parancs közvetítője.
Hangsúlyozta, hogy nem volt elöljárója a vidékről érkező rendőröknek, így nem adhatott nekik eszközöket, és erre utasítást sem kapott. Hozzátette: Lapid Lajos, a budapesti rendőrfőkapitány akkori közbiztonsági helyettese arra utasította, hogy küldje a kiképzésre érkezett rendőröket az MSZP Köztársaság téri székházához, majd onnan az MTV Szabadság téri épületéhez. Álláspontja szerint Lapid Lajosnak nem volt joga kirendelni az egységeket, de végrehajtotta az utasítást, mert parancsában az országos rendőrfőkapitány helyettesére hivatkozott.
A nyugállományú ezredes értetlenkedve fogadta, hogy nem a Pest, illetve a Bács-Kiskun megyei kiképzett, kipihent rendőröket vezényelték közrendvédelmi feladatok ellátására. Mint elmondta, nem számított rá, hogy a vegyes öltözetű, hiányos felszerelésű egységeket bevetik.
M. Zoltán hangsúlyozta, hogy csak a tévészékház ostromának idején vette át egy rövid időre a parancsnokságot a helyszínen lévő rendőri erők felett. Ekkor erősítést kért a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól, de sokáig nem reagáltak a megkeresésére.
A nyugállományú ezredes vallomásában részletesen ismertette a tévészékház ostromának és rendőri lépéseknek a részleteit, és közölte, mindent megtett annak érdekében, hogy a rendőrök megfelelő védőfelszerelést kapjanak. Mint elmondta, több ígéretet is kapott arra, hogy erősítés, illetve megfelelő felszerelés is érkezik, de nem kerültek időben a helyszínre.
A vádirat szerint az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után 2006. szeptember 18-án este demonstráció volt a Parlamentnél, majd a tüntetők egy csoportja az MTV Szabadság téri székházánál követelte, hogy olvassák be petíciójukat. Miután ez nem sikerült, a néhány száz fős tömegből kövekkel dobálták a székházat, és megtámadták a főbejáratot védelmező rendőrszázadot, többtucatnyi rendőr megsérült.
A vád szerint a század parancsnoka jelentette ugyan az ötödrendű vádlottnak, hogy védőfelszerelésük hiányos, de M. Zoltán - bár lett volna módja a hiányok pótlására - nem intézkedett. Ezért az ügyészség elöljárói gondoskodás elmulasztásával vádolja.
A per jövő kedden folytatódik, akkor M. Zoltán mellett további vádlottakat is meghallgatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.