Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Április 25. 14:07, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Rendőröket és tűzoltókat köszöntöttek a Belügyminisztériumban

Rendőröket és tűzoltókat köszöntöttek a Belügyminisztériumban

A rendőrök és tűzoltók példamutatása a társadalom számára ugyanolyan értékes, mint amilyen Szent Györgyé és Szent Flóriáné volt csaknem kétezer éve - mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a rendőrség napja és a tűzoltóság napja alkalmából tartott minisztériumi ünnepségen pénteken Budapesten.

Az államtitkár emlékeztetett arra: április 24-e Szent Györgynek, a rendőrség védőszentjének, május 4-e pedig Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének a napja. A két szervezet hosszú évek óta ünnepli a jeles napokat, az idén emlékeznek meg negyedik alkalommal közösen.
Kontrát Károly kiemelte, a rendőrség és a katasztrófavédelem szakemberei együtt dolgoznak a bajban, óvják az emberek biztonságát, közösek az erőfeszítéseik, közös az áldozatvállalásuk, legyen hát az ünnep is közös.
Felidézte: a két szent életében is sok a közös vonás, hasonló korban éltek, római katonákként a közösség javáért dolgoztak, az önfeláldozás mintaképei, akik keresztényekként a hitükért bátran kiállva vállalták a halált is. Szent György a helytállást, küzdelmet jelképezi, aki megküzdött a sárkánnyal és győzött az ártatlanok védelmében, a bűnnel szemben. Szent Flórián pedig a tűzoltómunka lényegét, az állhatatosságot, becsületet, az embertársak segítését testesíti meg.
Hozzátette, a két bátor ember élete példaként áll mindenki előtt, és méltán állnak védőszentként a rendőrök, illetve a tűzoltók előtt. Hangsúlyozta, az év minden napján megérdemlik az elismerést azok, akik a közösség védelmét választották hivatásul.
Kontrát Károly úgy fogalmazott, nélkülözhetetlen az a szolgálat, amit a rendőrök és tűzoltók végeznek nap mint nap, és munkájuk kiemelten fontos a kormány és a Belügyminisztérium számára is.
Közölte: lépésről lépésre haladnak, hogy mind a rendőrségnek, mind a katasztrófavédelemnek minden olyan feltétel, eszköz és lehetőség rendelkezésére álljon, amely a napi feladat eredményes végrehajtásához szükséges.
A parlamenti államtitkár köszönetét fejezte ki a rendőröknek és tűzoltóknak maga és a kormány, valamint valamennyi törvénytisztelő, becsületes ember nevében, és azt kérte tőlük, legyenek hűek önmagukhoz, az esküjükhöz, a hazájukhoz, mert - mint fogalmazott - Magyarországnak szüksége van megbízható, magas színvonalon teljesítő rendőrökre és tűzoltókra.
Az ünnepségen Pintér Sándor belügyminiszter Az év rendőre és Az év tűzoltója miniszteri díjakon kívül Bátorságért érdemjeleket, Szent György-érdemjeleket, illetve Szent Flórián-érdemjeleket adott át, továbbá soron kívüli előléptetéseket, tanácsosi és főtanácsosi címeket és különböző ajándéktárgyakat. Összesen több mint félszáz rendőr, illetve tűzoltó részesült valamilyen elismerésben.
Pohárköszöntőjében a miniszter utalt arra: két szervezetről van szó, de közös a célkitűzésük, az, hogy szolgálják az országot, biztosítsák a rendet az országban, a veszélyből pedig mentsék ki az állampolgárokat. Gratulált a díjazottaknak, akik ebben jelentős szerepet vállaltak, és kifejezte reményét, hogy a jövőben ugyanilyen gonddal tudják teljesíteni közös célkitűzésüket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;