Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Október 14. 08:40, hétfő | Helyi
Forrás: honvedelem.hu/Fotó: Dévényi Veronika

Robbanó szer ellen Szentendrén – nemzetközi tanfolyam

Robbanó szer ellen Szentendrén – nemzetközi tanfolyam

Rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenységet gyakoroltató tanfolyam kezdődött múlt héten Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. A kéthetes foglalkozáson hat nemzet katonái veszne részt.

A gyakorlat - mint ahogy azt a neve is jelzi - annyiban különbözik egy hétköznapi felkészítéstől, hogy a résztvevő 17 fős állomány minden tagja kiképző. Tehát a foglalkozás valójában azon szakemberek oktatása és vizsgáztatása, akik saját alakulataiknál ugyanezt a témát oktatják majd a későbbiekben.

A NATO egységesített eljárás együttes elsajátításának az a célja, hogy a harcászati szintű C-IED (Counter Improvised Explosive Devices), azaz rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenység oktatásában azonos alapokra helyezze azokat a nemzeteket, akik műveleti területen is foglalkoznak a merényletek megelőzésével vagy azok elhárításával.

Szentendrei Altiszti Akadémia robbanószer elleni tanfolyam

A Mecséri János Kiképző Osztály Nemzetközi Kiképző Alosztály szervezésében létrejött tanfolyam különlegesnek számít, ugyanis egyedül hazánk kapott teljesen önálló jogkört a tudásanyag elméleti és gyakorlati átadására. A magyarok szakértelmét bizonyítja az is, hogy amerikai kollégáik előszeretettel tanulnak tőlük, akár még a kiküldetés időpontján is változtatnak, hogy sorra kerülhessenek az iskolapadnál.

Az október 7-én kezdődött tanfolyamon magyarok mellett osztrák, spanyol, belga, olasz és francia katonák vesznek részt. Feladataik között olyan elemek szerepelnek, mint egy konvoj biztosítása, valamint az út során gyanúsnak vélt területek átvizsgálása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.