Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 06. 19:12, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

RÖVIDHÍR - Választás 2014 - Nézőpont exit poll: a Fidesz-KDNP 48 százalékot kapott, a kormányváltó összefogás 27 százalékot

RÖVIDHÍR - Választás 2014 - Nézőpont exit poll: a Fidesz-KDNP 48 százalékot kapott, a kormányváltó összefogás 27 százalékot

A Századvég Alapítvány vasárnapi elemzése szerint a Fidesz-KDNP 47-51 százalékos, a baloldali közös lista 19-23 százalékos, a Jobbik 18-22 százalékos, az LMP 3-7 százalékos eredményre számíthat a szavazatok összeszámlálása után.

Az intézet az MTI-hez kora este eljuttatott tájékoztatásában közölte, kutatásukat ezer, a voksoláson részt vett, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt telefonos megkérdezésével végezték napközben 8 és 18 óra között.
A Századvég felmérése alapján a végleges részvételi arány 60-62 százalék közé várható.
Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője a fél hatkor mért részvételi adatok alapján szintén arra számít, hogy körülbelül a választásra jogosultak 62 százaléka járulhatott az urnák elé. Ez az utóbbi három országgyűlési választáson tapasztaltnál is alacsonyabb érték. Az MTI-nek nyilatkozó elemző szerint ebből az adatból önmagában nem lehet következtetni a végeredményre, korábbi feltételezések alapján azonban a baloldalnak inkább a magasabb részvétel kedvezett volna, a voksolás előtt ugyanakkor a Jobbik és kisebb mértékben a Fidesz erősödését mérték a kutatások.
A Political Capital munkatársa szólt arról is, hogy nem lett komolyabb bonyodalom az életszerűtlenné vált kampánycsend megszüntetéséből. Kiderült továbbá, hogy bár a politikusok az utolsó percig megpróbálták mozgósítani a szavazókat, mégsem sikerült voksolásra bírniuk látványosan nagyobb tömegeket, mint korábban.
Hidvégi Áron, a Századvég közvélemény- és piackutatási igazgatója szerint általánosságban az alacsonyabb részvételi arány azoknak a pártoknak kedvez, amelyeknek jó a mozgósító ereje, és aktív, elkötelezett szavazóbázissal rendelkeznek, a tapasztalatok alapján pedig a 65 százalék alatti részvételi arány a jobboldalnak, míg az ennél magasabb szavazási hajlandóság a baloldalnak kedvez.
A Századvég munkatársa a kampánycsend eltörlését pozitívumként értékelte a demokratikus közélet szempontjából, hiszen szerinte a választópolgároknak így lehetősége adódik, hogy az utolsó pillanatig tájékozódhassanak döntésük előtt. Az első tapasztalatok szerint a baloldal az utcai jelenlétet fokozására használta a meghosszabbított kampányt, míg a Fidesz inkább a passzívabb jobboldali szavazókat aktivizálta - fűzte hozzá Hidvégi Áron.
A Nézőpont Intézet vasárnapi felmérése szerint az országgyűlési képviselő-választáson a Fidesz-KDNP-re a résztvevők 48 százaléka szavazott, a kormányváltó összefogásra 27 százalék, a Jobbikra 18 százalék, az LMP-re pedig 6 százalék. A vasárnap készített felmérés szerint más párt nem kerülhet be a parlamentbe.

Címkék: OGY2014

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során