Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2016. Április 26. 08:00, kedd | Helyi
Forrás: Librarius

Shiota Csiharu kiállítása Szentendrén

Shiota Csiharu kiállítása Szentendrén

21.353 darab kulcsot gyűjtöttek össze a szentendrei kiállításra.

A Ferenczy Múzeumi Centrum még márciusban hirdette meg a kulcsgyűjtési akciót Shiota Csiharu kiállítására a Szentendrén, Budapesten, Debrecenben, Egerben, Gödöllőn, Leányfalun, Nagyváradon, Szabadkán és Szegeden alakított ki gyűjtőpontokban. Amit korábban mi is publikáltunk.

A következőkben Podmaniczky Szilárd, a Librarius szerkesztőjének interjúját olvashatják. Az interjú alanya Gulyás Gábor volt, az FMC igazgatója.

Pillanatnyilag el sem tudok képzelni ennyi kulcsot. Ez sok? Hogyan számoltátok meg? Van rá valami spéci kulcsszámolási technika? Tényleg nagyon sok: több mázsa… Rengeteg helyen gyűjtötték Egertől Temesvárig… Önkéntesek számolták – százas adagokban öntötték be nagy fadobozokba. Azt hiszem, mindenki nagyon élvezte: jó kis közösségi élmény volt!

Shiota Csiharu kérte, ha valaki a kulccsal együtt egy történetet is megoszt, azt köszöni. Érkezett kulcstörténet? Kb. 150 történet érkezett, a legérdekesebbek bekerülnek a katalógusba is.

A művésznő piros fonalakkal hálózza be a teret, és ezeken helyez el 15 ezer kulcsot. Próbálom elképzelni, mint élményt, lenyűgöző lesz. A művészettörténész mit lát ebben az installációban? Ezt röviden nehéz érdemben elmondani… A projekt alapvető témája az emlékezés/emlékezet – a privát visszaemlékezések és a kulturális emlékezet kapcsolata. Minden eleme gazdag szimbolikus jelentéskört hordoz a csónaktól a kulcsokig… A tárlat legfőbb vonzereje (az esztétikai hatáson túl) a személyes kapcsolódási lehetőség: a szó szoros értelmében bekerülünk a műbe, s óhatatlanul is ráolvassuk saját emlékeinket arra, amivel ott szembesülünk.

A kiállítás május 13-án nyílik a szentendrei képtárban.

Fotó: librarius.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt