Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Február 20. 08:06, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Sikerrel zárul a Skanzenes Múzeumok mindenkinek program

Sikerrel zárul a Skanzenes Múzeumok mindenkinek program

A hazai múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítését szolgálta a Skanzen által koordinált, ötéves Múzeumok mindenkinek program: 600 hallgatói továbbképzés, 40 fős koordinátori hálózatot, múzeumpedagógiai adatbázis.

Az utóbbi egy-két évtizedben jelentősen megváltoztak a múzeumokkal szemben támasztott társadalmi elvárások. A kormányzat célkitűzése ezért mind itt, mind más művészeti ágaknál, hogy a kulturális javakhoz való hozzáférést "demokratizálja", azaz segítsen azokat minden korosztályhoz és társadalmi réteghez eljuttatni - emlékeztetett a szerdai budapesti projektzáró sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős helyettes államtitkára.

Hammerstein Judit elmondta: a Skanzen 2008-ban nyerte el a Múzeumok mindenkinek elnevezésű, 438 millió forintos EU-s pályázati projektet, és ekkor felálló Múzeumi Oktatási és Képzési Központján (MOKK) keresztül komoly sikerrel valósította azt meg.

Első lépésként a MOKK kérdőíveket küldött ki az iskolákhoz, amelyekből kiderült, hogy azok ritkán vitték el a gyerekeket múzeumokba, és nem igazán voltak elégedettek a múzeumpedagógiai programokkal, gyengének ítélték a múzeumok ismeretátadását. A program során ezért a MOKK munkatársai feltérképezték a hazai múzeumpedagógiai infrastruktúrát, és jelentős alapkutatásokat végeztek el, melyek eredményeiből módszertani segédanyagok születhettek. A központ 10 mintaprojektet dolgozott ki, és létrehozta a Múzeumi á la carte múzeumpedagógiai adatbázis is, amelyben jelenleg 226 múzeum 800 kiállítása és 220 programja szerepel - közölte.
Hammerstein Judit beszámolója szerint a MOKK öt év alatt 42 ingyenes képzést tartott 593 hallgatónak, és 9 konferenciát szervezett összesen több mint 2000 résztvevővel. Létrejött egy 40 fős projektkoordinátori hálózat is, melynek tagjai 566 projektrendezvényt szerveztek meg.

A helyettes államtitkár értékelése szerint a nagyszabású projekt igen hatékonyan járult hozzá a hazai múzeumi világ szemléletmódjának megváltoztatásához, ezért a kulturális kormányzat abszolút sikerként értékeli a programot, és hogy az eredmények tartósan fenntarthatók legyenek, annak folytatását tervezi.

Cseri Miklós projektgazda emlékeztetett: az ötéves program komoly felelősséget rótt az általa vezetett Skanzenre is, hiszen korszerű kiállítás-szervezésről vagy múzeumpedagógiai programokról nem lehetett volna beszélni egy olyan intézményben, ahol mindez nincs meg. Ma már azonban a MOKK szervezi a Múzeumok Őszi Fesztiválját, a Múzeumpedagógiai Évnyitót és egyéb országos rendezvényeket is - szólt a további eredményekről.

Benkőné Kiss Zsuzsanna, az Emmi Kulturális Fejlesztési Örökségvédelmi és Igazgatási Főosztályának vezetője az MTI kérdésére elmondta, hogy az EU-s pályázati lehetőségek jelentős forrással szolgáltak az elmúlt öt évben: a Múzeumok mindenkinek program mellett a tárca további 1,1 milliárd forintot tudott a "hasznosulásra", elsősorban múzeumpedagógiai programokra, és több mint 3,5 milliárdot múzeumpedagógiai infrastrukturális fejlesztésekre fordítani.

A 2014-20-es időszakban a fejlesztési projekt a tervezett Emberi Erőforrás Operatív Program keretéből kaphat támogatást - tette hozzá.

A Múzeumok mindenkinek program a Felsőbb osztályba léphet elnevezésű konferenciával zárul csütörtökön Szentendrén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben