Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. December 12. 08:02, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyulas Szabolcs/ Fotó: Hovári Nikolett

Sokakat érdekel a katonai pálya

Sokakat érdekel a katonai pálya

Mintegy kétszáz, zömében 17-18 éves érdeklődő vett részt az MH Altiszti Akadémia nyílt napján a közelmúltban a Görgey laktanyában. A fiatalok részletes választ kaphattak a képzésekről és megnézhették a harceszközöket is.

Első sorban a hazám iránti szeretet és elkötelezettség hozott idáig, de egyébként a gyermekkori álmom is az, hogy egyszer beöltözhessek” - mondta Novák István, tizenhét éves veresegyházi tanuló. A fiú úgy fogalmazott, hogy minden vágya, egyszer a magyar zászló alatt vonulni, ezért biztosan jelentkezik az altisztképzőbe.

Katonapszichológus szeretnék lenni, mert nagyon érdekel ez a pálya, és bár nagyon szívesen kipróbálnám magam az altisztképzésen, de fizikailag valószínűleg nem bírnám, ezért először az egyetemi képzést választom, és majd utána lépek be a honvédségbe" – mondta lapunk kérdésére Shingae Vanda, tizennyolc esztendős fővárosi végzős gimnazista.

Sokakat érdekel a katonai pálya

Azért vagyok itt, mert nagyon érdekelnek a repülőgépek és az aviatika, egyszer pilóta szeretnék lenni” - hangoztatta Andrásik Dávid. A tizennyolc éves őrbottyáni diák hozzátette, nem biztos abban, hogy megfelel majd a követelményeknek, de „egy próbát megér, hogy közelebb kerülhessek az álmom beteljesüléséhez”.

Mint a helyszínen elmondott tájékoztatóból kiderült, a felvételi jelentkezéshez az érdeklődőnek komoly feltételeknek kell megfelelniük: az altisztképzőbe csak büntetlen előéletű, 18 és 23 év közötti, érettségivel, valamint komplex alapfokú angol nyelvvizsgával rendelkező fiatalokat várnak. Összesen 100 főt tudnak elhelyezni két évfolyamban, ráadásul a jelentkezőknek meg kell felelniük a kötelező egészségügyi, fizikai és pszichológiai teszten, a képzés időtartama 2 év.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.