Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2016. Február 12. 14:25, péntek | Helyi
Forrás: Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Sokba kerülhet, ha valaki szórakozásból hívogatja a segélyhívót

Sokba kerülhet, ha valaki szórakozásból hívogatja a segélyhívót

Akár ötezertől százötvenezer forintig terjedő bírsággal.

Sokba kerülhet, ha valaki puszta szórakozásból hívogatja a segélyhívó számokat. A tűzvédelmi törvény értelmében a tűzoltással, műszaki mentéssel és ezek jelzésével kapcsolatosan keletkezett költségek megtérítésére köteles az, aki a beavatkozást igénylő eseményt szándékosan okozta, vagy szándékosan megtévesztő jelzést adott tűzesetről, balesetről, akár ötezertől százötvenezer forintig terjedő bírsággal, vagy közérdekű munkára is kötelezhető az elkövető.

2015.május 27-én 18:55 perckor érkezett hívás a megyei műveletirányításra. Akkor még ismeretlen személy hamis név megadásával bejelentést tett, mely szerint Nyáregyházán, a Kossuth Lajos utcában családi ház ég. A monori hivatásos tűzoltók két tűzoltógépjárművel a megadott címre vonultak, azonban ott a jelzésben foglalt körülményt nem találtak. Az igazgatóságunk feljelentette az ismeretlen telefonálót. A feljelentés alapján a Monori Rendőrkapitányság beazonosította, a személyt és megküldte az eljárás iratait a bíróság részére. A bíróság a felmerült költségek 82 984 Forint kifizetésre kötelezte az elkövetőt.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tavalyi évben 26 esetben kényszerült szabálysértési feljelentést tenni ismeretlen személyekkel szemben, akik a 105-ös vagy 112-es segélyhívószámon tűzesetről tettek bejelentést, azonban a helyszínre kiérkező tűzoltók a jelzett helyen sem tüzet, sem arra utaló nyomot nem találtak. A valótlan és a szándékosan megtévesztő hívásokat követően a katasztrófavédelem minden esetben szabálysértési feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságnál, akik a legtöbb esetben sikerrel derítik fel az elkövetők kilétét, akik majd a bíróság előtt felelhetnek a tetteikért.

Az ilyen szándékosan megtévesztő jelzések igazi veszélye abban áll, hogy míg a tűzoltók az alaptalan segélyhívásban jelzett helyre mennek, addig érkezhet valódi, tényleges segítségkérés, melyhez a valótlan jelzés miatt így később érkeznek ki az egységek, mely - akár néhány perces késedelem is - beláthatatlan következményekkel is járhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt