Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Október 17. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Fidelio

Stand up komikusból festő

Stand up komikusból festő

Hakan Esmer török képzőművész a nyár folyamán három hónapig a MANK Galéria szentendrei művésztelepén alkotott. Magyarországon készült munkáit először az Art Marketen mutatja be.

A családjában mindenki matematikus, ő mégis a humorból akart megélni - végül festő lett.

A Fekete-tenger mellől származó festő karrierjének kezdeti szakaszát fémjelző zöldes-barnás színvilága az utazásai során folyamatosan újabb színekkel gazdagodik. Amszterdamban és Párizsban készült képein, ahol főleg a kávéházakat és az utcákat festette, a szürke, a barna és a sárga dominált.

„Budapest első pillantásra szürkésnek tűnik, de közelebbről nagyon színes atmoszférája van. Az első, amit itt észrevettem, az a fény játéka volt” – meséli Hakan Esmer. ”Sokkal erősebben és tisztábban érzékelhetőek az kontrasztok itt, mint bárhol, ahol korábban jártam. Ebben a pillanatban úgy érzem, a kék - és annak minden árnyalata - az a szín, amit Magyarországhoz tudok kapcsolni. Nagyon tiszta és világos. Érzelmileg ez hat rám a legerősebben.”

A kontraszt fontos része a művészetének, csakúgy, mint a ragyogó színek használata. A családjában senki nem foglalkozik művészettel - minden nagybácsija matematikus. Úgy véli, ő a kombinatorikát a festékekkel és technikákkal való kísérletezésben éli ki.

Képein nem valós tájat ábrázol, hanem a létező helyszínek, és azok különböző perspektívái keverednek a művész képzeletével. Festményein nem a figurák a lényegesek, - azok csak a művészi kifejezés apró részei -, hanem a színeken van a hangsúly.

Korábban kávéházak, utcák színes emberforgatagát festette, majd a víz kezdte el foglalkoztatni. Képein szorosan egymás mellé simuló hajók zsúfolódnak a vízen, vagy a meder mélységét is érzékeltetve vízililiomok úsznak a felszínén.

Szentendrén elkezdett sorozatában meseszerű, színes házak tapadnak egymáshoz feltornyosulva egy hegyre. Munkáiban elsősorban a mozgást, az idő múlását, a változékonyságot akarja megragadni, ahogy az a korábbi műveiben is nyomon követhető. A stabil és időtlen épületek azonban látszólag eltérnek ettől az iránytól.

Ennek egyik oka lehet, hogy Budapest már önmagában is rétegezett, egymás mellett álló, a különböző korszakokból származó épületeken érzékelhető legjobban a város sokszínű történelme. Saját bevallása szerint a budapesti épületek ragadták meg és a város egyes részein látottakat vegyíti ösztönösen.

Esmer különleges, réteges technikával alkot.

Az egyik leggyakoribb kérdés ennek kapcsán, amit kap a közönségtől, hogy miért nem mosolyognak a figurái. Amire azt szokta válaszolni, hogy nála a színek mosolyognak, nem az alakok.

Fotó: Güler Sanat Galéria

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.