Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 19. 16:27, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Stoner rock legendák Budapesten: megint Kyuss Lives-koncert lesz

Stoner rock legendák Budapesten: megint Kyuss Lives-koncert lesz

Egy év elteltével ismét Budapesten koncertezik a stoner rock egykori alapcsapatának utódformációja, a kaliforniai Kyuss Lives, amely május 29-én a Barba Negra Music Clubban lép fel.

Kyuss néven először 1991-ben lépett fel Josh Homme (gitár, ének), John Garcia (ének), Nick Oliveri (basszusgitár) és Brant Bjork (dob); a kaliforniai csapat ezt megelőzően egy darabig Katzenjammer, majd Sons of Kyuss néven próbálkozott.
A stoner rock a Palm Desert környéki kaliforniai sivatagok mélyéről jött, ahol a Kyuss generátorokkal összekötött gitárerősítőkkel szedte ki a kelő és a nyugvó nap forróságából az erőt. A stonert legfőképpen érezni kell, mint ahogyan a hard rock és a progresszív rock különválása után világra jött különféle rockos stílusirányzatok legtöbbjét.
Az együttes négy stúdióalbumot készített: a Wretch 1991-ben, a Blues For The Red Sun 1992-ben, a Welcome To Sky Valley 1994-ben, a búcsúzó ...And the Circus Leaves Town 1994-ben jelent meg. A Kyuss ez idő alatt egyre fogyatkozott: az első távozó Nick Oliveri volt, aztán Brant Bjork lépett le az 1994-es turné után. Helyükre Scott Reeder (basszusgitár) és Alfredo Hernandez (dob) szállt be, de a törésvonalak egyre mélyültek - a végén már minden Homme és Garcia összeférhetetlenségéről szólt.
Ami a Kyuss végét jelentette, abból a stoner csak profitált: Josh Homme a Queens of the Stone Age hangzásáért felel, Nick Oliveri egy darabig Homme társa volt a Queens of the Stone Age-ben, majd a Mondo Generator nevű projektjével volt elfoglalva, Brant Bjork a Fu Manchu ritmusszekcióját erősítette, John Garcia és Scott Reeder pedig egyebek mellett a Hermano hangzásába pakolta bele, amit még a sivatagok forróságából magával hozott.
A Kyuss változatlan formában már valószínűleg soha nem éled újjá, miután az egykori gitáros-főnök, Josh Homme ez elől mereven elzárkózik.
A három egykori Kyuss-tag, John Garcia, Nick Oliveri és Brant Bjork azonban 2010-ben összeállt Bruno Fevery belga gitárossal és létrehozta a Kyuss Lives formációt. A csapat tavaly márciusban nagy sikerrel koncertezett a Petőfi Csarnokban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.