Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Március 14. 08:25, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Szabadtéri tüzek: országos ellenőrzést indított a katasztrófavédelem

Szabadtéri tüzek: országos ellenőrzést indított a katasztrófavédelem

Országos ellenőrzés-sorozatot indított a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében a katasztrófavédelem - tájékoztatta csütörtökön az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-t.

Már az akciósorozat első napján 200 ellenőrzést hajtottak végre Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, és 143 szabálytalanságot tártak fel - közölte Hajdú Márton.

A kontroll oka, hogy az elmúlt i-dőszakban, az enyhe időjárás nyomán ugrásszerűen megnőtt a szabadtéri tüzek száma, egyre több olyan jelentős kárral járó tűzeset történik, amely lakott területeket és emberéletet veszélyeztet - tette hozzá.

Az akcióban résztvevő katasztrófavédelmi, erdészeti és önkormányzati hatóságok a szabadtéri tüzek által visszatérően érintett, tűzveszélyes, illetve művelésen kívüli területeket ellenőrzik. Az ellenőrök munkáját önkéntes tűzoltók, a nemzeti parkok szakemberei, polgárőrőrök és hegybírók segítik.

Az ellenőrzéssel párhuzamosan tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területére. A három megyében az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek kétszáz méteres körzetén belül található külterületi ingatlanokon tilos a tűzgyújtás, beleértve a tűzrakó helyeket is. Ugyancsak tilos a parlag- és gazégetés.

A tűzvédelmi rendelkezések megszegése, erdővédelmi, vagy tűzvédelmi bírsággal sújtható, amely százezertől hárommillió forintig terjedhet - közölte Hajdú Márton.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás