Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Július 05. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Szabó Erika: együttműködésre vagyunk ítélve!

Szabó Erika: együttműködésre vagyunk ítélve!

Egységes arculat, egy helyen intézhető több mint kétezer ügykör és gyereksarok várja az állampolgárokat a kormányablakokban, amelyekből jelenleg 29 van az országban. A járások esetében fontos, hogy a települések tükrözzék az összetartozást, a vezetők közelebb hozzák az emberekhez a közigazgatást - fogalmazott Szabó Erika államtitkár a Rádió Orientnek a Köztisztviselők napja alkalmából szervezett rendezvényen, Szanazugban.

Családi napot tartottak a jól ismert üdülőfaluban, Szanazugban, amely Doboz igazgatási területén helyezkedik el, kiváló terület strandolásra és különböző vízi sportokra is. A kormánytisztviselői nap alkalmából az egész megye dolgozói - több mint kétezer fő - együtt voltak. „Ez a kikapcsolódás, a pihenés napja” - hangoztatta az államtitkár. Sor került díjak kiosztására, ügyintézők, vezetők és járási hivatalvezetők is részesültek elismerésben. A díjazottak hangsúlyozták, hogy az elismerés nem csak nekik szól, hanem munkatársaiknak is. Szabó Erika is kiemelte, hogy a közszolgálat csapatmunka, egyedül nem megy.

Az ünneplés mellett az elmúlt időszak közigazgatásának korszerűsítéséről is sok szó esett. A járási rendszer létrehozása kapcsán az államtitkár asszony elmondta, hogy a járások kialakításánál a polgármesterekkel meg kellett állapodniuk, ami konfliktusok nélkül sikerült. A megyéből nagy örömmel emelte ki Gyomaendrődöt, ami több száz évig járásszékhely volt és most újra az lett. Ennek annyira örült a helyi polgármester, hogy átadták a Polgármesteri Hivatal épületét, amely régen is a járási székhely volt. „Pártszínektől függetlenül, rendben zajlottak az átszervezések” - szögezte le Szabó Erika. A 2763 településből hárommal nem tudtak megállapodni, ebből kettőnek technikai oka volt, egynek, nevezetesen Szegednek pedig politikai.

Július elsejétől az eddigi 63-ról 150-re emelkedett azon ügyek száma, amelyekben a kormányablak ügyintézője eljárhat, ez majd több mint 2000 lesz jövőre. Ezzel fog megvalósulni a végső cél, az egyablakos ügyintézés. Év végétől mindenhol 8-20 óráig várják az ügyfeleket a kormányablakokban, ahol mindent egy helyen el tudnak intézni az állampolgárok.

A járások kialakításánál fontos szempont volt, hogy könnyen lehessen eljutni a székhelyre. „Gyors legyen a közlekedés és ezek a települések tükrözzék az összetartozást. A kormánymegbízott, a járási vezető a nép között van, ezzel közel hozzák a közigazgatást az emberekhez” –emelte ki az államtitkár.

Jelenleg 29 kormányablak van. Minden megyeszékhelyen és megyei jogú városban található már az új ügyintézői pontból. Ezeket egységes arculattal alakították ki és mindegyikben van gyereksarok, ahol a kicsik el tudják magukat foglalni. Azóta az okmányirodák is átveszik ezt a polgár – és ügyfélbarát szellemiséget, ami nagyon fontos, hisz rájuk épül a kormányablak rendszer - zárta szavait az államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: