Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 18. 10:14, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Szávosz Katalin kerámiái és grafikái kiállításon

Szávosz Katalin kerámiái és grafikái kiállításon

Szávosz Katalin Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész mintegy 70 munkájából - kerámiákból, porcelánokból, grafikákból - nyílik gyűjteményes kiállítás augusztus 1-jén, csütörtökön a Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó Budapest Galériában.

Szávosz Katalin elmondta az MTI-nek, hogy az utóbbi tíz év munkáiból válogatta a Kapuk, házak, emberek címet viselő tárlat anyagát. Megemlítette, hogy legalább 40 grafikáját is kiállítja, ezek a rajzok állatfejű, különleges emberi karakterű figurák, szürreális világot mutatnak. A képek 2004 és 2008 között születtek, a kiállítási anyagnak csaknem a felét teszik ki.
Harminc-negyven darab kerámiája hatalmas kapukat és házakat ábrázol, festette, dekorálta őket. Részekből építette össze őket, mert nem fértek volna be az égetőkemencébe. Ezek az alkotások valójában sorozatok, mert ugyanazt a témát, formát variálta más tartalommal olyan címeken, mint Csillagkapu, Virágkapu, Lélekkapu, Sárkányos kapu vagy Szivárványos kapu.
Ahogy elmondta, négy évig a Herendi Porcelánmanufaktúra vendégtervezője volt, így a kiállításon vitrinekben mutat be tíz, kicsit erotikus porcelán női figurát a Nők kertje című sorozatból.
Szávosz Katalin az iparművészeti főiskolán végzett, Schrammel Imre volt a mestere és a diploma megszerzése után ott maradt tanítani 25 évig. Most egy egyházi művészeti iskolában tanít. A kiállítás kurátora Sulyok Miklós, a tárlatot volt tanára, Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész nyitja meg.
A kiállítás egy hónapig, szeptember 1-jéig tart nyitva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során