Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2016. Május 25. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: Danubia Televízió

Szent György Lovagrend ünnepség

Szent György Lovagrend ünnepség

Lovagokat és lovagdámákat avattak a Szent György Lovagrend ünnepségén, Visegrádon.

Idén Cseke László rendi főkancellár kardja által a 31 fő várományos között legnagyobb gyermeke, Cseke András is teljes jogú tagjává vált, az egykor Károly Róbert király által alapított rendnek.

A hagyományokhoz híven Szent György naphoz legközelebb eső szombaton zajlott a Szent György Lovagrend lovagavatási szertartása Visegrádon, a Királyi Palotában.
A ceremónia szentmisével vette kezdetét a Keresztelő Szent János plébánia templomban. Az ökomenikus ünnepi szentmisét, ahogy már hosszú évek óta lovag György Ferenc plébános celebrálta. A Szent Korona emlékéremmel kitüntetett és pápai áldás megtiszteltetésében is részesült atya Ipolybalogról érkezett.

A szentmisét követően a priorátusok - azaz a lovagrend területi szervezeteinek zászlói alatt vonultak a jelenlegi és jövendő rendtársak a templomtól a királyi palotába.

A 31 fő várományos közül egy Skandináviából, három a Délvidéki Szabadkáról, egy Felvidékről és egy Olaszországról érkezett. Több hölgyet is avattak, a Lovagrend újjászervezése óta női tagjai is lehetnek a rendnek, titulusuk lovagdáma. Az újonnan avatandó rendtársak az avatási esküt Papp János ceremónia mesterrel együtt mondták el, majd egyesével a korona elé járultak, ahol a rendi kancellár lovaggá ütötte őket.

Az idei évben - egy család generációkon át folytatódó hagyomány tiszteletének szép és magható példájaként - a rendi főkancellár Cseke László legnagyobb gyermekét Cseke Andrást is teljes jogú tagjává avatta a rendnek.

Fotó: Danubia Televízió

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt