Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Június 27. 08:19, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI/fotó: illusztráció

Szent Iván-éji varázslat a Skanzenben

Szent Iván-éji varázslat a Skanzenben

Szent Iván napjához és éjszakájához kapcsolódva dán, észt, finn, lett, litván, magyar, norvég és svéd szokások, hagyományok elevenednek meg szombat délutántól éjfélig a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

A több mint tíz óra alatt az északi országok legjellegzetesebb szokásai, hagyományai kelnek életre – mondta el Kecskés Noémi, az intézmény sajtóreferense az MTI-nek.
Az északi országokban Szent Iván az év legkiemelkedőbb napja, sok helyen nemzeti ünnep, amelyet áthat a bűbáj és a varázslat, amikor bármi megtörténhet. Szent Iván éje a nyári napfordulóhoz kapcsolódik még a kereszténység előtti időkből, a június 23-áról 24-re virradó éjszaka tradíciói nem véletlenül olyan erősek ezekben az országokban, hiszen ekkortól ismét rövidülnek a nappalok. Az ünneplés már Szent Iván előestéjén elkezdődött, az emberek a hatalmas máglyákkal az ártó szellemeket igyekeztek minél messzebbre űzni.

A tűz tisztító erejébe vetett hit az alapja a tűzugrás szokásának is, mert úgy tartották, hogy a tűz elősegíti a jó termést, a növények növekedését, megóv a jégesőtől, dögvésztől és nem utolsósorban a fiatalok a tűz körül szerelmet is varázsoltak. Úgy vélték, az ezen az éjjelen gyűjtött gyógynövények, virágok titokzatos erővel bírnak, de különleges szerepet kap az ekkor virágzó páfrány is, amelynek megtalálója boldogságra-gazdagságra lel, és a világ összes nyelvét, de még az állatok beszédét is érteni fogja.

Az este fénypontjaként sor kerül a dánok kedvelt Szent Iván-napi hagyományára, az ember nagyságú boszorkányégetésre is.

Szentendrei Skanzen

A magyar szokások közül a látogatók a jellegzetes férjjósló szokásként ismeretes koszorúdobást próbálhatják ki.

A látogatók az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív elemei közül a litván többszólamú énekléssel és a szintén litván keresztkészítés mesterségét és szimbolikáját bemutató kiállítással találkozhatnak.

A színes programkínálatban folyamatosan fellépnek a különböző nemzetek kórusai, néptánccsoportjai, zenekarai. A kézművesség képviseletében észt szalagszövéssel készült kézműves remekeket mutatnak be és svéd motívumokkal díszített mézeskalácsot készíthetnek a gyerekek.
A skandináv és balti gasztronómiát egyebek mellett a svéd fahéjas tekercs, bodzaszörp, az ízletes lett sörök és sajtok, litván hagymás hering és rozskenyér, hagyományos dán sütemények, az észt mulgi kása és kama és norvég gofri képviseli.

A csemeték örömére életre kel a svéd Harisnyás Pippi és a dán meseíró, Andersen kis hableánya, a felnőtteket pedig mozizásra csábítják” – emelte ki a sajtóreferens.

A rendezvény hivatalos megnyitója délután a svéd májusfaállítással kezdődik, amikor Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkár, valamint a skandináv és balti államok nagykövetei és Cseri Miklós főigazgató köszönti a látogatókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben