Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Szeptember 16. 09:20, hétfő | Helyi

„Szentendre a világ közepe” - Interjú Sólyomné Gyürk Dorottyával

„Szentendre a világ közepe” - Interjú Sólyomné Gyürk Dorottyával

Mi a legkorábbi, legkedvesebb emléke, élménye Szentendréről? Hogyan írná le a városát egy idegennek? Milyen érzés szentendreinek lenni? Mi a kedvenc időtöltése? Interjúsorozatunkban ezúttal Sólyomné Gyürk Dorottya mesél.

- Mi a legkorábbi, illetve legkedvesebb emléke, élménye Szentendréről?
- Az első kedves emlékeim a Ferences Gimnáziumban töltött diákéveim, és az iskolaidő utáni bóklászások Szentendre belső kertjeiben, múzeumok udvaraiban, templomkertekben, temetőkertekben, a patakparton.
A későbbi élményeim közé tartoznak a Public Art köztéri alkotások megjelenése a városi tereken. Szerettem az ’56-os kortárs művészeti emlékiállítást, amikor a forradalmi helyszíneket jelöltük meg szentendrei alkotók kortás munkáival, vagy Vincze Ottó Riverpool installációját a Dunán. Szeretem, amikor spontán, meghökkentő módon szembejön a Szentendrét járó emberekkel a kortárs művészet a köztereken.

- Hogyan írná le röviden a városát egy idegennek?
- A legszebb magyar Duna-menti kisváros, 9 templom városa, ahol 6 keresztény felekezet talált otthonra, a Képzőművészetek Hazai Fővárosa.

- Milyen érzés szentendreinek lenni? Miért kötődik Szentendréhez?
- Vajda Lajos egy általa rajzolt térképen Szentendrét jelölte meg a világ közepeként. Ezt vallom én is.

- Milyennek szeretné látni Szentendrét 10 év múlva?
- Nem szeretném, ha nagyon megváltozna Szentendre. Szívesen látnám 10 év múlva, hogy néhány régi épület homlokzata megújult, elkészült egy szép sétány a Duna korzón, és van menetrendszerinti vízi összeköttetés Budapesttel. Örömmel venném, ha akkorra már a világ minden tájáról érkeznének hozzánk látogatók azért, mert ők is szeretnének részesei lenni a szentendrei Art Capital izgalmas művészeti projektjeinek. Azt szeretném, ha sok fiatal művész élne és alkotna a városban.

- Mi a legkedvesebb foglalatossága magánemberként?
- Kenuzni a Dunán és biciklizni a Pilisben. Kiállításokat nézni, szentendrei művészek műtermeiben látogatást tenni. Sütni-főzni, vendégeket fogadni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.