Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Szeptember 27. 09:15, péntek | Helyi
Forrás: lvp/MTI/fotó: www.kozossegi.ofi.hu

Szentendre is bekapcsolódik a közösségi szolgálatteljesítés fejlesztésbe

Szentendre is bekapcsolódik a közösségi szolgálatteljesítés fejlesztésbe

Konferenciákkal, ingyenes továbbképzésekkel fejleszti az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a közösségi szolgálat feltételeit, melyhez Szentendre tanácskozással, a Skanzen pedig szolgálatteljesítéssel lehetőséggel segít.

Eddig az iskolák csaknem 25 százaléka kezdte el megszervezni a 9. évfolyamosok számára a közösségi szolgálat teljesítéséhez szükséges hátteret - közölte az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) az MTI-vel. Az intézet több helyszínen szervez konferenciákat a következő hetekben az érdeklődő pedagógusoknak, és ingyenes továbbképzések is lesznek.
Bodó Márton, az OFI tudományos munkatársa közölte, a közösségi szolgálat sikeréhez jól kidolgozott módszertanra és jól szervezett együttműködésre van szükség, és fontos a pedagógusok felkészítése, támogatása is. Ennek érdekében külön portállal, konferenciákkal, tájékoztató napokkal és ingyenes továbbképzésekkel segítik a tanárok munkáját, ami azok számára is hasznos lehet, akik már elindították a programot.

Az intézet a héten Kaposváron tartott tájékoztatást, október 16-án Szekszárdon, október 28-án Szentendrén, november 21-én Budapesten várja konferenciákkal az érdeklődő pedagógusokat. Emellett 2014 elején további tájékoztató napokat is szerveznek. Hamarosan akkreditált, térítésmentes, 60 órás továbbképzések is lesznek, amelyeken több ezer pedagógus vehet részt.

A közlemény szerint a közösségi szolgálat megszervezéséhez jelentős segítséget nyújtanak az önkormányzatok, emellett számos országos szervezettel sikerült együttműködést kialakítani. Kitértek arra is: 2013 októberétől az országos katasztrófavédelem szervei (tűzoltóságok, polgárvédelmi szervek) minden hónapban legalább öt alkalmat kijelölnek a közösségi szolgálat teljesítésére, emellett az országos polgárőrség az ország minden megyéjében szervez programot idősek látogatására.

A szentendrei Skanzenben a tanulók többek között bekapcsolódhatnak a restaurátorok munkájába, muzeológusok segítségével az adattárban tevékenykedhetnek, és a gasztronómia iránt érdeklődők is találnak számukra érdekes elfoglaltságot. Az Ökumenikus Ifjúsági Iroda pedig a "72 óra kompromisszumok nélkül" elnevezésű, önkéntes szociális akcióval várja az érdeklődő tanulókat.

Közösségi szolgálat egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelmi, katasztrófavédelmi, idős emberekkel, óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyerekekkel, tanulókkal közös sport- és szabadidős tevékenység területén végezhető. A diákok így számos, érdeklődésüknek megfelelő tevékenység közül választhatnak, amit összesen 50 órában kell teljesíteniük, naponta legfeljebb 3 óra elszámolásával és szülői jóváhagyással. A közösségi szolgálat szervezését a Közösségi Szolgálat Portál is segíti (www.kozossegi.ofi.hu).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a