Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. November 14. 16:06, péntek | Helyi
Forrás: Sajtóközlemény

Szentendre új polgármestere nem hagyja veszni a V-8-as 586 milliót

Szentendre új polgármestere nem hagyja veszni a V-8-as 586 milliót

Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre újonnan megválasztott polgármesterének kezdeményezésére az önkormányzat jogi lépéseket tesz a QualiTeam Consult Kft-vel szembeni pénzügyi követeléseinek behajtása érdekében.

Szentendre egyik legnépszerűbb létesítménye a Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpont, amit a megnyitása óta eltelt négy és fél év alatt elért több mint 800.000-es látogatószám és rengeteg úszni tanuló szentendrei gyermek is igazol. A számokban megmutatkozó sikert azonban beárnyékolja az uszoda építése és üzemeltetése során keletkezett adósság, amely egyik oka volt annak, hogy korábban a város nehéz anyagi helyzetbe került. A városvezetés még 2005-ben határozta el – a Kovács hagyaték felhasználásával – egy szentendrei uszoda felépítését, amelyről a szerződést 2006-ban kötötte meg a Raiffeisen Bankkal és magánbefektetőként a QualiTeam Kft-vel, 30%-os részesedéssel az uszodát építő Aquapalace Kft-ben. A V-8 2009 tavaszán nyitotta meg kapuit, ekkortól indult az Aquapalace lízingdíj fizetési kötelezettsége, valamint a cégnek fedeznie kellett az üzemeltetési veszteséget is. Miután a QualiTeam Kft. tulajdonosként nem tett eleget készfizető kezességi kötelezettségének, a város döntési helyzetbe kényszerült, miszerint vagy bezárja a létesítményt, vagy 100%-os önkormányzati tulajdonba veszi azt. A keletkezett veszteségek behajtására azonban máig nem került sor.

Szentendre Város Önkormányzatának kötelessége, hogy jogos követeléseinek minden rendelkezésére álló jogi eszközzel érvényt szerezzen. A képviselő testület 2013 végén 383/2013 számú határozatában azonban úgy döntött, hogy a QualiTeam Consult Kft-vel szemben nem érvényesít igényt, tekintettel arra, hogy a QualiTeam Consult Kft. tőkehelyzete ezt nem tette lehetővé, így az igény érvényesítése nem látszott reális lehetőségnek. Verseghi-Nagy Miklós elmondása szerint a városnak akkor is kötelessége megtenni a jogi lépéseket, ha kétséges a követelés behajtásának sikeressége. Ezért kíván határozott lépéseket tenni az ügyben.

A jogi iroda a polgármester kérésére megvizsgálta a lehetőségeket. Megállapították, hogy a követelés behajtására jelenleg a cég anyagi helyzete miatt nincs lehetőség. Van azonban egy újonnan feltárt alternatíva. Fel kell szólítani az adós céget a törzstőkéjének megemelésére, amely törvényi kötelessége, ezután rendezni tudja tartozását. Ha erre megadott határidőn belül nem kerül sor, akkor vele szemben meg kell indítani a peres eljárást. Ennek köszönthetően esély nyílik a régóta tartó problémás ügy rendezésére.

Verseghi úgy fogalmazott: „Lezáratlan ügyekkel a hátunk mögött, nem tudunk jövőt építeni.” Mint mondja, a kampány során érezhető volt, hogy ez a probléma nagy felháborodást keltett a lakosság részéről, így első intézkedései között szerette volna napirendre tűzni a témát. Miután a város nem mondott le a követelés érvényesítéséről, csak felfüggesztette azt, ezért a törzstőke emelésre való felszólítással lehetőség van a tartozás behajtására. Ez az új polgármester szerint jogi, gazdasági, és mindenekelőtt erkölcsi kérdés, ezért a novemberi 13-i testületi ülésen kezdeményezésére döntés született az „586 milliós tartozás” behajtásáról.

Fontos feladatnak érzi továbbá a Vizes Nyolcas Uszoda működtetésének ésszerűsítését. Még polgármester-jelöltként szerepet vállalt az új vízilabda szakosztály megalapításában, amelyben olimpiai és világbajnok szakedzők tréningezik majd a szentendrei gyerekeket a városi sportegyesület keretein belül. A távlati tervek szerint mind az úszás, mind pedig a vízilabda oktatás a városi sportegyesület égisze alatt működik majd tovább. Az így elérhető pályázati források lehívása pedig lehetőséget teremt kisebb léptékű, az üzemeltetési veszteségeket csökkentő fejlesztésekre, az intézmény rentábilis működtetésére, az adósságszolgálat stabil teljesítésére. „Legfőbb cél pedig nem is lehet más, mint hogy a V8 egy jól működő, sikeres és közkedvelt közösségi tér legyen, ahol a középpontban nem a pénzügyi terhek, hanem a sport, a szórakozás és gyermekeink állnak.” – tette hozzá Verseghi-Nagy Miklós

Szentendre Város Önkormányzata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.