Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. Július 05. 08:31, péntek | Helyi
Forrás: MTI/Fotó: honvedelem.hu/Dévényi Veronika

Szentendrei koncert a debreceni katonazenekari fesztiválon

Szentendrei koncert a debreceni katonazenekari fesztiválon

Az ausztriai Burgenland Tartományi Zenekar nyitókoncertjével csütörtök délután megkezdődött a 18. Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál Debrecenben, ahol koncertezik a Szentendre Helyőrségi Zenekar is.

A Református Nagytemplom előtti Kossuth téren a burgenlandi katonazenészek után a debreceni zenede gyermek fúvószenekara és a Honvéd Együttes koncertezett csütörtökön, majd a Magyar Honvédség Központi Zenekarának rézfúvós kvintettje fújt zenés takarodót.

Pénteken a debreceni Főnix csarnokban Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke hivatalosan is megnyitja a katonazenekari fesztivált. A magyar együttesek és a burgenlandi katonazenészek mellett lengyel muzsikusok is vendégszerepelnek július 4. és 6. között Debrecenben.

A hajdú-bihari megyeszékhely 1977 óta ad helyet a fesztiválnak, amelyen elismert magyar és külföldi zenekarok, karmesterek mutatják be tudásukat a város több pontján. A programok gerincét a látványos zenés felvonulások, térzenék, koncertek és alaki bemutatók alkotják.

Idén a házigazda Debrecen Helyőrségi Zenekar mellett a Burgenlandi Tartományi Zenekar, a Lengyel Haditengerészet Díszelgő Zenekara, a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a Szentendre Helyőrségi Zenekar és a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar mutat be önálló és közös koncertet, szakalaki bemutatót. A közönség debreceni, hajdúszoboszlói, derecskei és balmazújvárosi ifjúsági fúvószenekarok előadásait is élvezheti.

Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára korábban, a rendezvény budapesti beharangozó sajtótájékoztatóján kiemelte: a magyarországi katonazenekarok kulturális értéket képviselnek, továbbviszik a katonazene hagyományait és igyekeznek számos fórumon megjelenni.

Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára az esemény kapcsán a magyar honvédség kulturális küldetését hangsúlyozta. Rámutatott, hogy az ilyen rendezvények nagyban segítenek a nemzetközi kapcsolatok ápolásában és erősítésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.