Városlista
2020. június 4, csütörtök - Bulcsú

Hírek

2019. Szeptember 14. 12:03, szombat | Helyi

Szentendrei művészeti ajándékot adtak át Ferenc pápának

Szentendrei művészeti ajándékot adtak át Ferenc pápának

A pápai audiencián Vajda Lajos művének nyomatát adta át Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója Ferenc pápának. Másnap magyar művészeti témájú kiállítás nyílt meg a római Magyar Akadémia épületében.

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum tárlatán az intézmény saját gyűjteményéből mutatják be a városban a szocializmus utolsó két évtizedében dolgozó művészek, többek közt Bukta Imre, ef Zámbó István, feLugossy László, Kocsis Imre és Lois Viktor műveit. A kiállítás címe:„Felvonulás - Tiltott és tűrt művészet Szentendrén a Kádár-korban”.

A tárlat megnyitását megelőző napon, szeptember 11-én Ferenc pápa a Szent Péter téren fogadta Gulyás Gábort, a múzeum igazgatóját, Sólyomné Gyürk Dorottya alpolgármestert és Bécser Róbert ferences atyát. A múzeumigazgató Vajda Lajos Kettős önarckép című művének nyomatát ajándékozta a pápának abban a reményben, hogy az bekerülhet a Vatikáni Múzeum modern gyűjteményébe. Az eredeti 1937-es grafika a múzeum gyűjteményéhez tartozik, és Vajda legismertebb műveinek egyike.

Az akadémiai kiállítás után, október 13-án Róma közterein is lesznek magyar vonatkozású műalkotások: a Mirabilia Urbis kortárs művészeti fesztivál keretében a Campo de' Fiori melletti kis utcákban egy időszaki kiállításon mutatkozhatnak be a tavalyi jubileumi Szentendrei Szabadtéri Tárlaton résztvevő művészek.

A Ferenczy Múzeumi Centrum hagyományosan jó kapcsolatot ápol a Római Magyar Akadémiával, amely legutóbb Vincze Ottó képzőművész velencei kiállításának előkészítését segítette.

Forrás: MTI; szentendre.hu; Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 04. 15:01, csütörtök | Belföld

A kiskereskedelem élénkülésére számítanak az elemzők

A kiskereskedelmi forgalom májusi adatai már élénkülést mutathatnak az áprilisi mélypont után az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

2020. Június 04. 14:00, csütörtök | Életmód

Csökken a koleszterinszint a nyugati országok, de nő Ázsia lakossága körében

Meredeken csökken a nyugati országok lakosságának koleszterinszintje, de növekszik az alacsony vagy közepes jövedelmű nemzetek népességéé, különösen Ázsiában - derítette ki az eddigi legnagyobb kutatás a koleszterinszint alakulásáról

2020. Június 04. 13:05, csütörtök | Belföld

Közösen fejlesztenek koronavírus elleni vakcinát a PTE kutatói egy osztrák céggel

A koronavírus elleni vakcina fejlesztésével kapcsolatos közös vállalkozásba kezd a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja és a Cebina osztrák biotechnológiai cég

2020. Június 04. 12:07, csütörtök | Bulvár

Átalakul idén a Campus Fesztivál

Átalakul idén a Campus Fesztivál: augusztus közepétől szeptember közepéig Campus Eleven néven rendezvénysorozatot indítanak, az eddigi négy nap helyett tizenegy alkalommal kapnak a látogatók fesztiválélményt Debrecenben