Városlista
2019. október 17, csütörtök - Hedvig

Hírek

2019. Szeptember 14. 12:03, szombat | Helyi

Szentendrei művészeti ajándékot adtak át Ferenc pápának

Szentendrei művészeti ajándékot adtak át Ferenc pápának

A pápai audiencián Vajda Lajos művének nyomatát adta át Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója Ferenc pápának. Másnap magyar művészeti témájú kiállítás nyílt meg a római Magyar Akadémia épületében.

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum tárlatán az intézmény saját gyűjteményéből mutatják be a városban a szocializmus utolsó két évtizedében dolgozó művészek, többek közt Bukta Imre, ef Zámbó István, feLugossy László, Kocsis Imre és Lois Viktor műveit. A kiállítás címe:„Felvonulás - Tiltott és tűrt művészet Szentendrén a Kádár-korban”.

A tárlat megnyitását megelőző napon, szeptember 11-én Ferenc pápa a Szent Péter téren fogadta Gulyás Gábort, a múzeum igazgatóját, Sólyomné Gyürk Dorottya alpolgármestert és Bécser Róbert ferences atyát. A múzeumigazgató Vajda Lajos Kettős önarckép című művének nyomatát ajándékozta a pápának abban a reményben, hogy az bekerülhet a Vatikáni Múzeum modern gyűjteményébe. Az eredeti 1937-es grafika a múzeum gyűjteményéhez tartozik, és Vajda legismertebb műveinek egyike.

Az akadémiai kiállítás után, október 13-án Róma közterein is lesznek magyar vonatkozású műalkotások: a Mirabilia Urbis kortárs művészeti fesztivál keretében a Campo de' Fiori melletti kis utcákban egy időszaki kiállításon mutatkozhatnak be a tavalyi jubileumi Szentendrei Szabadtéri Tárlaton résztvevő művészek.

A Ferenczy Múzeumi Centrum hagyományosan jó kapcsolatot ápol a Római Magyar Akadémiával, amely legutóbb Vincze Ottó képzőművész velencei kiállításának előkészítését segítette.

Forrás: MTI; szentendre.hu; Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 10. 12:06, csütörtök | Helyi

Az iskolások, az akácos és a focilabda

Kedves összefogásra volt példa a napokban a Barcsay Iskola melletti focipályánál, ahol a gyerekek megunták, hogy a labdáik rendre a kerítés melletti akácos áldozatává válnak.

2019. Október 10. 09:00, csütörtök | Helyi

Nyílt levél Fülöp Zsolthoz, Szentendre polgármesterjelöltjéhez

Az alábbi nyílt levél érkezett szerkesztőségünkbe azzal a kéréssel, hogy mi is jelentessük meg a benne foglaltakat. Kérésére a levelet most teljes terjedelmében közzétesszük.

2019. Október 09. 08:15, szerda | Helyi

Cserkészek segítenek bevásárolni pismányi időseknek

Sok környéken lakó idős ember számára jelentett csalódást, hogy nemrég bezárt a Pismány ABC. A nehezebbé vált bevásárlásuk megkönnyítéséhez nyújt most segítőkezet a 902-es számú Kucsera cserkészcsapat.

2019. Október 08. 20:07, kedd | Helyi

Ismét törvénytelenül kampányol a TESZ Szentendrén

Megszegi a választási szabályokat Szentendrén a TESZ, ezért a szentendrei Fidesz a helyi választási bizottsághoz fordul.