Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Augusztus 17. 06:00, vasárnap | Helyi

Szentendrei receptverseny - íme a versenyző könnyű nyári receptek

Szentendrei receptverseny - íme a versenyző könnyű nyári receptek

Elkezdődött a Könnyű nyári finomságok című szentendrei receptverseny, melyet az az Ínyencház Főzőiskola és az InfoSzentendre.hu rendez. Az első finomság leírása már meg is érkezett!

Az Ínyencház Receptverseny Szentendre játék leírása!

ELŐÉTEL

Hideg trópusi gyümölcsleves

Hozzávalók: 1 doboz darabolt ananász konzerv, 1 doboz őszibarack konzerv, 1 doboz mirelit erdei mix, 1 doboz málna, 3 narancs, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kk. őrölt fahéj, 4 dl habtejszín.

Az ananász- és a barackkonzerv levét összeöntjük, hozzáadjuk a tejszínt, 2 narancs levét, a fahéjat. A vaníliás cukrot elkeverjük benne. Elegyítjük, majd belerakjuk az apró kockára vágott őszibarackot és ananászt, illetve beleöntjük a vegyes gyümölcsöket és a málnát is. Minimum két órára hűtőbe rakjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Beküldte: -cs-a

Kati kedvence – narancsos málna leves

Hozzávalók:
- 40 dkg málna
- 2 dl málnaszörp
- 3 dl rostos narancslé
- 2 dl víz
- 2 dl tejszín
- méz
- csipetnyi fahéj

Elkészítés: a málnát 1/3 és 2/3 arányban kettészedjük, majd a nagyobbik részét összeturmixoljuk és egy szűrőn áttörjük. Ezután visszatesszük a turmixba, amibe beöntjük a málnaszörpöt, a vizet, a narancslét és elsőre egy fél deciliter tejszínt. Édesítésnek pedig két evőkanál mézet tehetünk bele. Ezzel el is készült a finom nyári gyümölcsös levesünk, amit fahéjjal is ízesíthetünk. A maradék tejszínnel, habbá verve pedig tálaláskor díszíthetjük.

Beküldő: Tóth Kata

FŐÉTEL

Brokkolis-burgonyás tepsis csirke

Hozzávalók: 2 csirkemell, 1 közepes brokkoli, 6-8 szem újkrumpli, 1 doboz tejföl, 2 dl főzőtejszín, só, őrölt bors, vegeta, rozmaring, kakukkfű, olívaolaj, 20 dkg eidami sajt.

A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajon megsütjük. A krumplit héjában félig megfőzzük sós, vegetás vízben, a brokkolit rózsáira szedjük, és szintén megfőzzük.
Kissé kiolajozott tepsibe rakjuk a csirkemellet, a megpucolt, szeletekre vágott krumplit és a megfőtt, lecsöpögtetett brokkolit. Megszórjuk az egészet sóval, borssal, kakukkfűvel és rozmaringgal. A tejszínt és a tejfölt összekeverjük. Meglocsoljuk vele a tepsi tartalmát és az egészet beborítjuk a reszelt sajttal. 180 fokon addig sütjük, amíg a sajt aranybarnára olvad a tetején.

Beküldte: -cs-a

Grill kólás páccal

Hozzávalók:
tarja és csirkemell – társaság nagyságától függő mennyiségben
1 üveg kóla
vöröshagyma
foghagyma
olaj

Elkészítés:
A szeletre vágott csirkemellet és tarját sózva és borsozva olajba tesszük a karikára vágott vöröshagymával és a szintén felvágott fokhagymával együtt. Egy délelőttöt pácolódjon ebben az alapban. Ezután pedig vegyük ki a húsokat ebből a pácból, majd egy másik edénybe helyezzük bele és öntsünk rá kólát, amíg el nem lepi. A kólában elegendő 1-2 órát hagyni a csirkemellet és a tarját. Majd ezután süssük meg faszén fölött a kerti a grillsütőn.

Meglepően finom lesz!

Beküldő: Antal István

Tökfőzelék

Hozzávalók:
- 1 nagyobb zsenge főzőtök
- 3 közepes fej vöröshagyma
- kevés étolaj(amiben majd a hagymát megpároljuk)
- 2 pohár kefir
- 1 pohár tejföl
- 2 ek liszt
- kb. 1 dl víz
- fűszerek(só, bors, delikát, őrölt paprika)

Ínyencház Receptverseny Szentendre

Elkészítés:
A tököt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A vöröshagymát felszeleteljük, kevés olajon megpároljuk és rászórunk ízlés szerint pirospaprikát. A párolt hagymára ráöntünk két pohár kefirt és fűszerezzük. Ezután beletesszük a lereszelt tököt és kb 1 dl vizet. Így főzzük egészen addig amíg a tök puhára nem fő. Közben egy pohár tejfölbe belekeverünk két evőkanál lisztet, amit belekeverünk az ételbe. Még 1-2 percig főzzük.
Megjegyzés: Az elkészült tökfőzeléket akár magában vagy pörkölttel, (fasírttal) is fogyaszthatjuk.Ízlés szerint tehetünk bele kaprot is.
A vízmennyiséggel óvatosan bánjunk, mert a tök kiengedi magából a nedvességet a főzés során.

Beküldő: Horváth Szilvia

DESZERT

Málnás rakottas

Hozzávalók: 2 doboz mirelit málna vagy 50 dkg friss málna, 2 doboz tejföl, 4 dl habtejszín, 6-8 ek. porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, 2 cs. babapiskóta.

A babapiskótát kis darabokra tördeljük. Összekeverjük 3-4 ek. cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral és a tejföllel. A málnát (ha mirelit kiengedjük) egy nagy tálban összekeverjük a felvert tejszínnel és 3-4 ek. cukorral. Egy nagy üvegtálba rétegezzük. Alulra egy réteg babapiskóta, aztán egy réteg málna kerüljön, ezt így folytatjuk addig, amíg a hozzávalók el nem fogynak, úgy, hogy a tetejére málnaréteg kerüljön. Hűtőbe rakjuk minimum 5-6 órára, de az sem baj, ha előző nap készítjük el, így kellően összeérnek az ízek.

Beküldte: -cs-a

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.