Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Október 11. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: Szentendrei Rendőrkapitányság

Szentendrei Rendőrkapitányság felhívása

Szentendrei Rendőrkapitányság felhívása

Az utóbbi időben több bejelentés érkezett a haszonállat tartással kapcsolatban, elsősorban arról, hogy több alkalommal jelennek meg a település utcáin gazdátlanul sétáló lovak és szarvasmarhák.

Szeretnénk felhívni az állattartók figyelmét az 1998.évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről, melynek célja, hogy elősegítse az állatvilág egyedeinek védelmét, fokozza az emberek felelősségtudatát az állatokkal való kíméletes bánásmód érdekében, valamint meghatározza az állatok védelmének alapvető szabályait. A törvény meghatároz néhány alapfogalmat.

Állattartó: az állat tulajdonosa, illetve aki az állatot vagy az állatállományt gondozza, felügyeli;

Jó gazda gondossága: az az emberi tevékenység, amely arra irányul, hogy az állat számára olyan életkörülményeket biztosítson, amely az annak fajára, fajtájára és nemére, korára jellemző fizikai, élettani, tenyésztési és etológiai sajátosságainak, egészségi állapotának megfelel.

Az állattartás általános szabályai közt megtalálható, hogy az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról. A törvénnyel összhangban megjelent 244/1998.(XII.31.) Kormányrendelet az állatvédelmi bírságról.

A bírság alapösszege tizenötezer forint, azonban a bírság összegéhez szorzók kerülnek alkalmazásra a jogsértés körülményeitől függően.

Például, amennyiben a tartás az ember egészségét, testi épségét veszélyeztette ötszörös szorzó, ha az állat szökésének megakadályozásáról nem, vagy nem megfelelően gondoskodott hatszoros szorzó kerül alkalmazásra.

Szentendrei Rendőrkapitányság

Fotó: illusztráció

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: