Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 28. 08:17, szerda | Helyi
Forrás: MTI / fotó: vasmegye.hu

Szentendrén kezdődött a települési adósságrendezés

Szentendrén kezdődött a települési adósságrendezés

Megkezdődött a kormányzat és az ötezer és ötvenezer közötti lakosú települések között a tárgyalássorozat az adósságrendezésről kedden. A szentendrei egyeztetésen V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár volt jelen.

Az egyeztetésről tartott sajtótájékoztatón az államtitkár elmondta: a 600 milliárd forintot meghaladó adósságból az ötezer főnél nagyobb településekre eső rész több mint 500 milliárd forintot tesz ki. Hozzátette: összesen 27 városi önkormányzat van, amelynek nincs adóssága; számukra külön támogatási csomagot dolgoz ki a kormány.

V. Németh Zsolt közölte: az ötezernél nagyobb lakosságszámú települések esetében tárgyalássorozat végén alakul ki, hogy mekkora mértékben vállal át a kormány az adósságból. Hangsúlyozta: világos és tiszta rendszert alakítottak ki: átlagos adóbevételi szint esetén például negyven százalékot vállal át a kormány, amennyiben 70 és 100 százalék között van ez a szint, akkor ötvenszázalékos az adósságátvállalás mértéke, ha pedig csak a felét éri el a település adóbevétele a település kategóriaszintjének, akkor ez hetvenszázalékos lesz.

V. Németh Zsolt hozzátette: meg kell határozni még a határnapot, amelyen fennálló adósság elengedésére lesz lehetőség. Kitért arra is, hogy az adósságállomány újraképződését törvényi szabályozással kell megakadályozni, melyek közül többet már az idén beterjesztenek.

Dietz Ferenc polgármester kiemelte: az elmúlt egy évben átalakították az önkormányzat szervezeti és gazdasági rendszerét, amivel stabil, hosszú távra szóló működőképességet teremtettek. A polgármester elmondta: a városnak a nagyberuházásokhoz kapcsolódóan mintegy 10 milliárd forint az adóssága, azt azonban, hogy hány százalékos támogatásban részesülnek, még nem lehet pontosan tudni.

Számos kérdést kell még tisztázni, nem ismert, hogy milyen adókat és hogyan számolnak majd bele” – fűzte hozzá Szentendre polgármestere.

Hadházy Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: az elmúlt közel egy évtized során a településeknek olyan feladatokat kellett ellátniuk, amelyekhez az állam forrásokat nem biztosított. Hozzátette: a jelentősebb települések esetében kormányzati szinten képviselik az adósságrendezésről szóló egyeztetéseket, a tárgyaló delegációt miniszterek, államtitkárok vezetik majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.