Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2013. Január 13. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI / fotó: hirado.hu

Szentendréről az Eurovíziós Dalfesztiválra - Videóval

Szentendréről az Eurovíziós Dalfesztiválra - Videóval

Kiválasztotta A Dal című produkció zsűrije azt a harminc dalt, amely részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál M1-en induló magyar előválogató showján. A válogatóba bejutott Szentendréről Eszes Viktória és a Background.

Az MTVA székházában tartott sajtótájékoztatón az öttagú zsűri - Rúzsa Magdi énekes, Rakonczai Viktor zeneszerző, Walkó Csaba, a Compact Disco énekese, Rákay Philip, az M1-M2 intendánsa, valamint Csiszár Jenő rádiós és televíziós műsorvezető - tagjai által felsorolt dalok előadóit Novodomszky Éva, A Dal című dalválasztó show női műsorvezetője nevezte meg.

Tíztagú előzsűri napokon át, éjszakába nyúlóan hallgatták meg az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójába nevezett 244 dalt. Közülük először 75-öt választottak ki, aztán ezeket újra végighallgatták, pontoztak is, így alakult ki a legjobb 30 mezőnye. Bekerült az elődöntőbe mások mellett szentendréről Eszes Viktória és a Background, mely 2011 nyarán alakult a Bartók Béla zeneművészeti konzi jazztanszakos, de a könnyűzene felé nyitott és arra fogékony diákjaiból.

Február 2-án, 9-én és 16-án tíz-tíz dal hangzik el a három elődöntőben A Dal című televíziós showműsor keretein belül, ezt követően lesz a két középdöntő, ahonnan nyolc dal jut a március 2-i döntőbe. Itt a zsűri először négyet választ ki, végül pedig a tévénézők szavazatai döntik el, melyik dal és előadó képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között a svédországi Malmőben.
Az idei, sorrendben 59. Eurovíziós Dalfesztivált májusban azért rendezheti Svédország, mert tavaly a bakui versenyen Loreen svéd énekesnő győzött Euphoria című dalával. A Compact Disco 2012-ben a 24. helyen végzett a Sound of Our Hearts című dallal. A fesztivált az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.

Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 09:01, vasárnap | Sport

Tour de Hongrie - Eisenkrammer: ilyen sportélményben még nem volt részem magyar körversenyen

Eisenkrammer Károly számára élete legkülönlegesebb sportélményét nyújtja eddig a Tour de Hongrie országúti körverseny.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 12. 08:57, vasárnap | Sport

Meglepetésre kikapott Miskolcon a Fradi

A Diósgyőr 2-0-ra legyőzte otthon a bajnok Ferencvárost a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában.