Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Február 14. 07:31, szombat | Helyi
Forrás: skanzen.hu

Szerelmes farsanggal nyit a Skanzen Bálint-napkor

Szerelmes farsanggal nyit a Skanzen Bálint-napkor

Farsangi szerelem, szerelmes farsang fogadja a szentendrei Skanzenbe látogatókat február 14-én és 15-én, a szabadtéri múzeum idei első nyitvatartási hétvégéjén.

A téli pihenő után tavaszváró hétvégékkel készülnek a skanzenesek, melyben főszerepet kap a népzene, a néptánc és számos mesterség.

A szentendrei Skanzen február 14. és március 29. között az alábbi tematikus tavaszváró hétvégékkel várja látogatóit:

Február 14-15. Szerelmes farsang
Február 21-22. Cserfes cserepes hétvége
Február 28-márc 1. Katonadolog
Március 7-8. Nőszemély
Március 14-15. Nemzeti hétvége
Március 21-22. Ládafia hétvége
Március 28-29. Húsvéti készülődés

Szerelmes farsanggal nyit a Skanzen Bálint-napkor

A vízkereszttel induló farsang a magyar néphagyományok szerint is a vidám, zenés mulatságok ideje. A hideg miatt a fonóba szoruló emberek zenéltek, táncoltak, sokan pedig mókás, olykor rémisztő maskarát öltöttek fel egymás szórakoztatására és riogatására. Leggyakrabban gólya és medve bőrébe bújtak a legények, elrejtőzve a kíváncsi anyai szemek elől, hogy bátran udvarolhassanak kedvesüknek. A hosszú telet, a zord időt megelégelve farsang végén országszerte misztikus téltemetést tartottak, hogy messzire űzzék a telet, és helyet teremtsenek az olyannyira várt, meleg, napsütéses tavasznak.

Ezt a tréfás vigasságot, a téltemetés szokását eleveníti fel a szentendrei Skanzen február 14-15-én, a 7 tavaszváró hétvége első hétvégéjén, ami egyben farsang utolsó hétvégéje is. A bátrabbak bekapcsolódhatnak Cibere vajda és Konc király harcába, eldöntve farsang és böjt küzdelmét. Az ínyencségre vágyók megkóstolhatják a farsangi csörögefánkot vagy a böjti molnárkalácsot.

Idén farsang farka Bálint napjába ér, és erről a Skanzen nem feledkezik meg. Akinek eddig nem sikerült meglelnie kedvesét, az most népi bűbáj segítségével megtalálhatja, akinek pedig nincs szüksége effajta boszorkányságra, az furmányos szakítópróbán tesztelheti párkapcsolatát. Mi több, a Skanzen Szerelmes farsangját óriás bábok szerelmi jelenetei is színesítik a két nap során.

Szerelmes farsanggal nyit a Skanzen Bálint-napkor

A második tavaszváró hétvégén, február 21-22-én a fazekasmesterség kerül a középpontba. Kiderül, hogyan készülnek a cserépfazekak, korsók, csuprok, hogyan javította meg a törött edényt a drótostót, miként is forog az a bizonyos korong, amihez most bárki odaülhet, hogy elkészítse saját remekművét.

Az ezt követő hétvége, február 27-28. az utolsó alkalom, amikor még megtekinthető a Skanzen Ajándék a frontról című, első világháborús kiállítása. Ebből az apropóból egy rövid időre ki-ki beállhat bakának a Katonadolog hétvégén.

Március 7-8-án a nőnaphoz kötődően a falusi asszony élete elevenedik meg.

A Nemzeti hétvégén (március 14-15.) a népzene, néptánc segítségével emlékezik a Skanzen a ’48-as forradalomra, az Indulj el egy úton… című, Kallós Zoltán erdélyi folklórkutató életművét bemutató kiállítás megnyitója kapcsán. A két nap során táncházzal, neves népzenészek előadásaival várja látogatóit a szentendrei Skanzen.

Március 21-én és 22-án az ácsmesterség kerül porondra, a böjt utolsó hétvégéjén, március 28-29-én pedig húsvéti készülődésre invitálja látogatóit a Skanzen, ahol az ünnepi sütés-főzés mellett a tojásfestés sem marad el.

Nyitva tartás február 14 és március 29. között:
szombat-vasárnap 10-től 16 óráig

A szerelmes farsang részletes programja itt található

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.